Home
Research Group for Climate, Energy and Environmental Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Digital product passports as enablers of the digital & green transition

Forsker Marta Santos Silva ved Universitetet i Minho, Portugal, presenterte sin pågående forskning om digitale produktpass som muliggjør den digitale og grønne overgangen.

Picture of Marta and group
Bilde fra seminar
Photo:
Ignacio Herrera-Anchustegui

Main content

Dr. Marta Santos Silva er en postdoktorforsker ved Forskningsenteret for Justice and Governance ved Universitetet i Minho i Portugal, og tilknyttet medlem av Maastricht European Private Law Institute og Senter for europeisk lov og politikk i Bremen. Marta er en engasjert forsker som arbeider med banebrytende problemstillinger innenfor privatrett og bærekraft/miljøspørsmål, og var gjest hos professor Berte-Elen Reinertsen Konow her i Bergen. Takket være deres harde arbeid har Universitetet i Minho blitt tildelt forskningsfinansiering som vertsuniversitet og sammen med Universitetet i Bergen som partneruniversitet, for å fremme det felles forskningsprosjektet “Legal-By-Design Digital Disruption in the Circular Economy: An Exploratory Research project”.

Prosjektet er finansiert av Fondet for bilaterale relasjoner - FBR Open Call #1 fra EØS-finansieringsmekanismen 2014-2021, og det vil produsere tre hovedresultater: et oppstartsmøte ved Universitetet i Bergen med arrangørene fra Universitetet i Minho og Universitetet i Bergen; en todagers høynivåverksted med de mest anerkjente ekspertene i Europa og utenfor ved JusGov, ved Universitetet i Minho, med deltakelse av forskere fra Universitetet i Minho og Universitetet i Bergen, samt andre interessenter, spesielt fra industrien (arrangementene finner sted 9. og 10. oktober 2023), og til slutt en fagfellevurdert, medforfattet, vitenskapelig artikkel om juridisk utformet juridisk forstyrrelse i sirkulærøkonomien, som skal publiseres i en indeksert juridisk tidsskrift med spesiell fokus på Digital Product Passport og hydrogenenergi. Prosjektets hovedforsker er postdoktorforsker Marta Santos Silva, som også er vitenskapelig koordinator for verkstedet og medarrangør av dette samarbeidet.

I tillegg til EØS-finansieringen ble besøket gjort mulig av Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Forskningsenteret for Justice and Governance (JusGov) og Juridisk fakultet ved Universitetet i Minho for Martas prosjekt. Martas besøk er også en del av Wicked Waters-prosjektet ledet av førsteamanuensis Ignacio Herrera-Anchustegui, finansiert av Forskningsrådet.

På seminaret snakket Marta om forslaget fra EU om Ecodesign for Sustainable Products Regulation, som krever at produsenter av varer oppretter og opprettholder digitale produktpass (DPPs) for alle produktene sine. DPPen vil inneholde produktinformasjon, inkludert en unik produktidentifikator og bilde, og være tilgjengelig via en data bærer, for eksempel en QR-kode. Denne informasjonen skal hjelpe forbrukere med å ta bærekraftige valg når de skaffer seg produkter, og vil endre måten vi kjøper og informeres om produkter og tjenester vi bruker.

I en tid med digitalisering og økende miljøbekymringer, har begrepet Digital Product Passport (DPP) blitt et sentralt instrument for å lette overgangen til en mer bærekraftig og teknologisk avansert fremtid. Denne artikkelen utforsker den mangefasetterte rollen til DPP-er i å fremme digitale og grønne overganger, og legger vekt på deres potensiale for å omforme industrier, styrke forbrukerne og fremme miljøvern.

Takk for besøket, Marta!