Hvordan samarbeider vi best for å løse framtidige kompetansebehov?
Over 200 konferansedeltakere fra hele UH-sektoren var denne uken samlet til diskusjoner om kompetanse og livslang læring. Hvordan kan utdanningsinstitusjonene samarbeide med nærings og arbeidsliv for sikre nødvendig kompetanse til å håndtere store endringsprosesser som digitalisering, klima og energiomstilling?
Main content
Etter konferanseåpning ved prorektor Pinar Heggernes inviterte direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse hele salen til å se inn i glasskulen og pekte på hvordan store megatrender som digitalisering og teknologisk utvikling, energi- og klimaomstilling samt demografiske- og geopolitiske endringer driver kompetansebehovene fremover.
Trenger folk med IT, energi og bærekraftskompetanse
- Den grønne omstillingen er rask og bred, og forsterker mange kompetansebehov, sa Skule og viste til at digital kompetanse og bred kompetanse innen energi og bærekraft blir særlig viktig fremover.
- Universitetetene og høgskolene har en viktig nøkkelrolle i å knytte utdanning og kompetanse til forskning og innovasjon, sa Skule, som også påpekte at en stor del av kompetanseutviklingen er nødt til å skje blant oss som allerede er i arbeid.
Hvordan få til kompetanseutvikling i arbeidslivet?
Administrerende direktør Monica Mæland i Bergen Næringsråd har en rekke små og mellomstore bedrifter på Vestlandet blant sine medlemmer, som ifølge Mæland er veldig motiverte for kompetanseheving for sine ansatte og at stikkord for å få dette til er fleksible studier, gjerne nettbasert og i små moduler.
Prosjektleder Jone Engelsvold i Forregion Vestland fylkeskommune viste hvordan kompetansemeglerordningen kan være et godt verktøy for å koble bedrifter med behov for økt innsikt og kompetanse med forsknings- og utdanningsinstitusjonene.
Også andre verktøy som regionale kompetanseindikatorer og samarbeidsfora som regionalt kompetanseforum ble løftet frem som viktige verktøy for å avdekke hva arbeids- og næringslivet ønsker og trenger, og hvordan UH-institusjonene kan bidra.
Samarbeid om erfaringsbaserte masterprogram
UiB har de siste årene fått på plass flere erfaringsbaserte masterprogram, i tett samarbeid med blant andre Kystvakten, KS og Statforvalteren i Vestland. Høsten 2023 gikk også startskuddet for erfaringsbasert master i offentlig forvaltning, som UiB og NHH Executive i fellesskap har utviklet for ansatte i departementsfellesskapet.
Både kommandørkaptein Tommy Krabberød og rektor Lise Vivienne Løseth på vegne av departmentene fremhevet den tette dialogen rundt kompetansebehovene og praktisk- og organisatorisk tilrettelegging for målgruppene som en viktig suksessfaktor.
Mikrokvalifikasjoner og nye regler på trappene
EVU-konferansens dag 2 var satt av til workshops og gode diskusjoner om endringer i regelverk og generelle rammebetingelser, blant annet knyttet til innføring av ny egenbetalingsforskrift for EVU-studier, bruk av realkompetansevurdering for voksne studenter og nye ordninger hos Lånekassen.
Muligheter og utfordringer med å ta i bruk mikrokvalifikasjoner ble også viet en egen sesjon, der flere utdanningsinstitusjoner delte sine erfaringer.