Home
Medieval Research Cluster

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
forskerutdanning

Internasjonalt og tverrfaglig ph.d.-seminar i middelalderstudier ved UiB

I november møttes 15 ph.d.-kandidater fra ni forskjellige europeiske universitet til et internasjonalt og tverrfaglig seminar ved Universitetet i Bergen.

Gruppebilde
Photo:
UiB

Main content

I Bergen, en av europas viktige middelalderbyer, var ph.d.-kandidater fra hele Europa samlet for å diskutere middelalderen fra ulike perspektiver og tilnærminger. Her fikk de også knytte kontakter på tvers av fagdisipliner og landegrenser.

Alle kandidatene skriver doktorgradsavhandling med middelalderen som tema. Med bakgrunn i ulike fagområder, som historie, arkeologi, teologi, kunsthistorie og litteratur viste de bredden i tematikk, perspektiver og kildemateriale. Noen forsker på historiske kilder mens andre har fokus på arkeologisk kildemateriale og bygnigsstrukturer. Geografisk dekker forskningen et område fra Jerusalem til Island.

Samlet viste ph.d.-kandidatene bredden og mangfoldigheten i middelalderforskningen i Europa i dag.  

Middelalderbyen Bergen har en rik historie, og det ble tid til et besøk på Bryggens Museum for å studere byens tidlige historie og arkeologisk materiale fra utgravningene på Bryggen. Det ble også et besøk til Håkonshallen som tilhørte middelalderens kongsgård i Bergen.

En gruppe mennesker står utenfor Håkonshallen

Alf Tore Hommedal fra Universitetsmuseet viste ph.d.-kandidatene rundt i både Håkonshallen og på Bryggens Museum.

Foto/ill.:
UiB

Flere mennesker sitter rundt et bord

Ph.d.-kandidatene forsker på alt fra historiske oseanologiske data til kloster, lovmateriale og tekstiler.

Foto/ill.:
UiB

Jeg håper at når disse kandidatene blir professorer og får ledende forskerstillinger ved ulike universitet rundtom i verden, vil de huske seminaret i Bergen der de møttes og forhåpentligvis knyttet livslange kontakter. 

Kirsi Salonen, professor i middelalderhistorie ved Universitetet i Bergen.