Home
Historicizing the ageing self: Literature, medicine, psychology, law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
film

Prisvinnende film av Soledad Marambio

Med dokumentaren "About my blood: an essay about menopause" har Soledad Marambio laget en nær og personlig film som har høstet gode tilbakemeldinger fra filmfestivaler både i Norge og internasjonalt.

Woman standing outdoors, smiling
Soledad Marambios film er delvis et filmessay og delvis en dokumentar. Det er en utforskning av overgangsalderen og måtene å utforske den på, kunnskapshullene om den, skammen, stillhetene rundt den.
Photo:
Privat

Main content

I essayfilmen "About my blood: an essay about menopause" av Soledad Marambio, krysses kropper av mødre, døtre, bestemødre – kvinner anklaget for å være hekser – de krysser hverandre i sitater, intervjuer, opplevelser og spørsmål. Filmen er også en invitasjon til å snakke om kvinnekroppene våre og om hvordan aldring påvirker dem.

Soledad Marambio er litteraturviter, og tidligere postdoktor ved Institutt for fremmedspråk, tilknyttet forskningsprosjektet "Aldring i kulturhistorisk perspektiv". Filmen ble finansiert gjennom dette prosjektet via Forskningsrådets SAMKUL-program.  

Om aldring i en kvinnekropp

Soledad Marambio har brukt seg selv, sin familie og venner for å formidle og sette fokus på overgangsalderen. Hun har laget en nær og personlig film som har høstet gode tilbakemeldinger fra filmfestivaler både i Norge og internasjonalt. 

Filmen reflekterer over den aldrende kvinnekroppen, over stillhetene og skammen som er knyttet til alderdom og overgangsalder, både biologisk og kulturelt – men også over muligheten for å feire den, og å forvandle den til et sted å møtes.

Dessuten knytter filmen en sammenheng mellom diskriminerende ideer om overgangsalder og synet på eldre og aldrende kvinner under heksejaktene i Europa og etablerer historiske og kulturelle kontinuiteter i samtidsspørsmål. 

About my blood fremhever også viktigheten av fellesskap for å utfordre alderisme, sexisme eller annen form for diskriminering.

En UiB-produksjon

Filmen er en produksjon fra Universitetet i Bergen og springer ut fra Marambios forskning og erfaringer.

Chilenske Marambio er forfatter og oversetter, men også poet, noe som skinner gjennom i dokumentarfilmens vakre, poetiske tone og bildebruk. Denne nære og fine dokumentaren omfavner gleder og tap ved aldring.