Home
Department of Social Anthropology
Møt våre masterstudenter

Amalie Rausand Søllesvik - rus som rekreasjon i Dublin

Amalie skriver masteroppgave om unge voksne sin bruk av rus som rekreasjon i Dublin, og hvilken sosial rolle rus har. - Det jeg ønsker med mitt feltarbeid og masteroppgave er å vise unge menneskers tankegang om rus og deres ståsted i det. Gjennom dette håper jeg vi får mer kunnskap og en bedre forståelse, sier Amalie.

Main content

Gjennom hele bachelorgraden har vi lest om andres feltarbeid, så det var forlokkende å ta en mastergrad i antropologi og få gjøre 6 måneder med feltarbeid.

År påbegynt grad: 2022

Faglig veileder: førsteamanuensis Geir Henning Presterudstuen

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?
Har alltid vært nysgjerrig på verden og mennesker, så ønsket å ta en utdanning som kunne trigge nysgjerrigheten min. Etter å ha tittet på ulike studier så visste jeg at jeg ville gå for noe samfunnsvitenskapelig, og sosialantroplogi var det som virket mest treffende for meg.

Hva skrev du om i bacheloroppgaven? Hvorfor valgte du dette temaet?
Skrev bachelor om foreldres påvirkning på barns skolegang. Ut ifra om foreldrene tilhørte arbeiderklassen eller overklassen, og om foreldrenes kulturelle kapital, sosial kapital og økonomisk kapital hadde noe å si for barnet skolegang. Valgte å skrive om dette da jeg er opptatt av hvordan ytre påvirkninger kan påvirke barns skolegang. Til tross for at skolen er lagt opp likt for alle, så kommer alle med ulike erfaringer og bakgrunner.

Hvorfor valgte du en mastergrad i sosialantropologi?
Bestemte meg helt på slutten av siste året i bacheloren for at jeg ville ta mastergrad i antropologi. Jeg syntes feltarbeid hørtes veldig spennende ut, og jeg ønsket å reise og gjøre noe praktisk. Gjennom hele bachelorgraden har vi lest om andres feltarbeid, så det var forlokkende å ta en mastergrad i antropologi og få gjøre 6 måneder med felt. Og få brukt sin opparbeidede kunnskap til å gjennomføre et feltarbeid man har planlagt selv var veldig gøy og lærerikt.

Hva skal du skrive/hva skriver du masteroppgaven din om? Hvorfor valgte du dette temaet?
Jeg skriver om unge voksne sin bruk av rekreasjons rus i Dublin, Irland, og hvilken sosial rolle rus har. Valgte dette temaet siden rekreasjons rus har vært et stort tema i Irland og de har en større synlig bruk av det i det offentlige rom. Ble interessert i å finne ut hvorfor unge voksne velger å bruke det og i hvilke settinger de bruker det i. Siden ingen rusmidler er legalisert (utenom alkohol) i Irland, så var jeg spent på om det lot seg gjøre å finne noen å intervjue. Men når jeg først kom i kontakt med noen som ville prate, så begynte ting å rulle og noen hadde alltid en venn eller en bekjente noen som ville la seg intervjue. Det jeg ønsker med mitt feltarbeid og masteroppgave er å vise unge menneskers tankegang om rus og deres ståsted i det. Gjennom dette håper jeg vi får mer kunnskap om russituasjonen og en bedre forståelse.

Hva er den viktigste kompetansen du tilegner deg som masterstudent i sosialantropologi?
Gjennom å planlegge et helt feltarbeid og skrive masteroppgaven alene, så lærer man å bli flink på planlegging av tid, ta strukturerte valg og gjøre grundig forarbeid og etterarbeid. På feltarbeidet blir man utfordret med at man står alene i et fremmed land og skal orientere seg, men også orientere seg i sin nye rolle som "antropolog" som skal finne informanter og informasjon. Både i feltarbeidet og i skriveprosessen lærer man å se ting fra ulike synsvinkler, plukke opp detaljer, observere og lytte. Og ikke minst så lærer man å bli tryggere på seg selv og den kunnskapen man har opparbeidet seg.

Hva er ditt beste minne fra studietiden på master så langt?
Det beste minnet må være feltarbeidet. Veldig gøy å ha brukte flere måneder på å planlegge noe, også se det fungere og lar seg gjennomføre. Selvfølgelige skjedde det uventete endringer på felt, men det var noe som gjorde det mer spennende. Viste aldri hvem man kom i kontakt med, observerte, eller hvilke historier man fikk høre. Ellers så må det være det sosiale fellesskapet på lesesalen og kakefredag på lunsjrommet. Alltid gode historier og diskusjoner i lunsjen med en gjeng antropologi studenter.

Hva tenker du å gjøre etter mastergraden din?
Ønsker å arbeide innenfor rusfeltet. Om det blir å arbeide dirkete med brukere av rus, formidling av rusinformasjon eller organisasjons arbeid, eller noe annet får fremtiden vise.