Home
Vestlandslegen

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Nytt søkealternativ ved medisinstudiet på UiB

For første gang i historien har de som søker medisinstudiet ved UiB valget mellom to ulike søkealternativ i Samordna opptak.

Medisinstudenter på Stavanger universitetssjukehus
Photo:
Svein Lunde, Stavanger universitetssjukehus

Main content

Den 1. februar åpnet Samordna opptak for alle som vil ta høyere utdanning i Norge, og de som går med en legedrøm i magen har i år enda flere valgmuligheter! I tillegg til å kunne velge medisinstudiet med studiested Bergen, kan du nå også velge medisinstudiet med studiested Bergen/Stavanger, også kjent som Vestlandslegen. 

– Det er en stor fordel for studentene at de allerede ved søknad kan velge studiested fra 4. studieår. Da har de god tid å planlegge flytting og nytt bosted. Det gir også mer forutsigbarhet for fakultetet fordi vi vet hvem som flytter, sier dekan ved Det medisinske fakultet på UiB, Per Bakke. 

Administrativ koordinator i Stavanger, Mari Ellingsbø Haaland, er glad for at rekrutteringen til Vestlandslegen nå gjøres allerede før studentene har startet på studiet.

– Det gjør studieløpet mer forutsigbart for studentene og vi får studenter som er motiverte for å fullføre utdanningen i Stavanger.  Det gir også oss i studieledelsen god tid til å planlegge og utvikle det gode opplegget vi allerede har på plass. Vi gleder oss til å ta i mot større kull med studenter, sier Haaland. 

Opptil 40 plasser

I 2020 fikk UiB tildelt 20 nye studieplasser, og de ble startskuddet for en pilot av Vestlandslegen i Stavanger. Siden da har rundt 20 studenter per kull kunnet søke internt for å ta de siste tre årene av medisinstudiet i Stavanger. I 2023 fikk UiB tildelt 20 studieplasser til. Derfor kan de som i år søker medisinstudiet med studiested Bergen/Stavanger konkurrere om opptil 40 plasser.

Med små kull vil studentene bli godt kjent med både undervisere og andre ansatte i Stavanger, og få mye faglig oppfølging. Vestlandslegen studieløp Stavanger kjennetegnes av studentaktiv læring, moderne pedagogiske prinsipper og godt læringsmiljø.

Planlegger utvidelse 

Vestlandslegen var UiB sitt innspill til Grimstadutvalgets anbefalinger om å øke utdanningskapasiteten i de norske medisinutdanningene. Arbeidet har pågått siden 2018, og høsten 2023 flyttet de første vestlandslege-studentene til Stavanger for å fullføre medisinstudiet der.

Selv om vi nå har fått eget opptak med 40 studieplasser, er ikke prosjektet Vestlandslegen i mål. Etter hvert som studiemodellen bygges ut med flere plasser, vil det jobbes mot å etablere tilsvarende tilbud i Haugesund og Førde.