Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Hvordan telle pasienter innlagt i sykehus med covid-19?

Robert Neil Whittaker disputerer 26.4.2024 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The surveillance of patients hospitalised with COVID-19 in Norway, February 2020 – May 2022 ".

Main content

Gjennom den akutte fasen av ‘coronavirus disease 2019’ (covid-19)-pandemien (mellom mars 2020 og mai 2022) var løpende overvåking av pasienter innlagt i sykehus med covid-19 vesentlig for å ha oversikt over belastningen ved sykehusene og for håndteringen av pandemien. Ved starten av pandemien i Norge, ble tre ulike system for den overvåkingen opprettet. Ett var en aggregert, manuell innrapportering om belegg ved sykehusene, og to var basert på data fra nasjonale elektroniske helseregistre.

Forskningen i denne avhandlingen sammenlignet og kritisk vurderte disse nye systemene. Den viser at hvert system ga et nøyaktig bilde av antall innlagte covid-19-pasienter i Norge over tid. Styrker og svakheter med hvert system belyses og gir viktige lærdommer for å forbedre slik overvåking for både covid-19 og i fremtidige helsekriser.

Avhandlingen omfatter også forskning som brukte data fra de ulike systemene og andre nasjonale registre for å undersøke hvorvidt nye faktorer påvirket risikoen for å bli alvorlig syk med covid-19. Kontrollert for blant annet alder, kjønn og underliggende sykdommer hadde pasienter som hadde blitt vaksinert mot covid-19, eller som var smittet med omikron-varianten av viruset som forårsaker covid-19, kortere liggetid i sykehus og lavere risiko for innleggelse i intensivavdeling. Disse resultat bidro til en tidsriktig, hensiktsmessig og evidensbasert håndtering av en utviklende pandemisk situasjon.

Sammen viser de ulike studiene i avhandlingen at koblede nasjonale registerdata kan være grunnlaget for robust, integrert og bærekraftig overvåking av infeksjonssykdommer. De viser også at overvåkingssystemer for pasienter innlagt i sykehus i en helsekrise bør ideelt baseres på dataflyt fra etablerte system og inkludere sykdomsspesifikke data.

Personalia

Robert har en bachelorgrad i biomedisinsk vitenskap og et diplom i folkehelse fra University of Otago, New Zealand (2007 – 2010), og en mastergrad i global helse fra Karolinska Instititet, Sverige (2013 – 2014). I 2020 fullførte han The European Programme for Intervention Epidemiology Training ved Folkehelseinstituttet (FHI). Han jobber som forsker ved FHI, der forskningen i doktorgraden ble gjennomført. Hans mentor for dr. philos. var professor (UiB) og fagdirektør (FHI) Preben Aavitsland.