Home
Department of Archaeology, History, Cultural Studies and Religion

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Instituttseminar april 2024 i Norheimsund

Den 18-19. april samlet Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap seg for å diskutere dagsaktuelle spørsmål knyttet til blant annet studiekvalitet, KI og HMS.

Bilde av utsikt over Hardangergjorden fra hotell i Norheimsund.
Utsikt over Hardangerfjorden fra hotellet i Norheimsund
Photo:
Britt Kristin Holsen

Main content

Instituttetseminaret gikk av stabelen 18.–19. april 2024 i vakre omgivelser langs Hardangerfjorden i Norheimsund. Første dag gikk til å diskutere studiekvalitet og undervisning. Sentrale tema var gjennomføring av studier og dimensjonering av undervisning. 

AHKR ønsker å få flere gjennom utdanningen i tide, både på forskerutdanningen, master- og bachelornivå. På forskerutdanningen har vi blant annet styrket faglig oppfølging gjennom den nye forskerutdanningskoordinator-vervet, gjort tiltak for å bedre trivsel og sosial integrering og bedret informasjonen til og fra ph.d.-kandidatene. Det er også et forslag om å opprette et nytt ph.d.-emne i praktisk forskningsetikk. 

På studiesiden ønsker AHKR å styrke studiekvalitet, øke rekruttering og gjennomføring på normert tid. Vi ønsker å tilby emner og programmer som i størst mulig grad er forskningsbaserte, samt styrke arbeidslivrelevansen og studentenes digitale ferdigheter. Dette er allerede i gang, med blant annet innføring av blokkundervisning, skallemner på alle fag og dimensjonering av undervisning. Gjennom studieprogramporteføljen på HF er vi også i gang med å opprette emnepakker og fellesemner på AHKR. 

Vi avsluttet torsdagen med gruppearbeid og diskusjon før en deilig middag ventet på oss. 

Fredag gikk store deler av dagen til å diskutere Kunstig Intelligens (KI), og hvilke utfordringer dette medfører for våre fag. Vi fikk en god gjennomgang av Copilot av skyarkitekt Robert Hetlelid fra IT-avdelingen. Copilot er noe alle ansatte og studenter ved UiB har tilgang på. Copilot er en KI-assisent som gir informasjon, svarer på spørsmål og engasjerer seg i samtaler med brukere. Det positive med Copilot er at den er kraftig og beskytter dine data, i motetning til OpenAI og andre gratisprogram. Copilot siterer også kildene bak svarene, som gjør det enklere å kvalitetssikre svarene man får. Copilot lagrer ikke ledetekster eller svar, den er derfor kommersiellt databeskyttet.

Etter en gjennomgang av Copilot fikk vi høre studentperspektiv på bruk av KI. Studentene er positive til bruk av KI til for eksempel oversetting, rette skrivefeil og transkribering. Studentene så også utfordringene knyttet til bruk av KI, spesielt med tanke på misbruk, falsk informasjon og at det kan gå på bekostning av læring. Studentene oppfordret til klarere retningslinjer rundt bruk av KI. Vi må alle lære mer om KI og bruk av KI da dette er kommet for å bli. 

Fredag ble avsluttet med en HMS-gjennomgang sammen med verneombud Arne Solli og Roar Nese fra HR-avdelingen. Spørsmål som ble tatt opp var hvordan takle trusler og hets, i tillegg til rutiner rundt trusselsituasjoner.