Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Mer effektive måter å finne ut av strukturen på en graf

Tuukka Korhonen disputerer 15.5.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Computing Width Parameters of Graphs".

Main content

Veikart, vennskap på sosiale media og slektstrær er bare noen få eksempler på de nettverk som finnes i våre daglige liv. Disse nettverkene, eller grafene, utgjør en måte å strukturere informasjon i livene våre, men også for bruk i algoritmer.

Rent formelt består en graf av en mengde punkt, og forbindelser mellom disse. For å prosessere grafer mer effektivt, hjelper det om grafen kan brytes opp i små biter som er forbundet med hverandre som i et tre, likt som et slektstre. Algoritmer for å lage slike oppdelinger av grafer, kalt tre-dekomposisjoner, er emnet for denne nye avhandlingen, hvor Korhonen legger frem de første forbedringene av algoritmer for dette problemet siden 1990-tallet.

Tre-dekomposisjoner har vært et viktig emne innen algoritmer og grafteori siden 1980-tallet. Hvis grafen kan brytes opp i svært små biter, så finnes det en effektiv algoritme for å lage slike tre-dekomposisjoner som har vært kjent siden 1990-tallet. Men kjøretiden på denne algoritmen skalerer svært dårlig dersom bitene må være større.

I avhandlingen tar Korhonen tak i problemet med dårlig skalering, ved at han introduserer en ny algoritmisk metode for å konstruere tre-dekomposisjoner. Denne metoden er basert på vår dype matematiske forståelse av grafteori, og viser at suboptimale tre-dekomposisjoner kan forandres litt og litt helt til de er optimale. I tillegg til å løse dette problemet, bruker Korhonen også denne metoden til å utforme nye algoritmer for andre problemer som går ut på å bryte opp grafer.

Personalia

Tuukka Korhonen er født i 1996 i Uleåborg i Finland. Han har en mastergrad i datavitenskap, tatt ved Helsingfors universitet i 2020. Han har siden september 2021 vært PhD-student i algoritme-gruppen ved Institutt for informatikk.