Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Signaler fra mantelen i sedimentære bergarter i Nordsjøen

Lucas Albanese Valore disputerer 25.6.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Reconstructing uplift signals from sediment supply and tectonostratigraphy in a clastic shelf, Early Paleogene Shetland Platform".

Main content

Bevegelsen av tektoniske plater i jordskorpen er en av de viktigste kontrollerende faktor på dannelsen av topografi, som fjellkjededannelse ved platekollisjoner. Imidlertid modifiserer også de dype, indre prosessene i jordens mantel topografien på jordskorpen. Mantelplumer, regioner med lettere og varmere bergarter i mantelen, har en tendens til å bli presset oppover, noe som forårsaker trykk ved bunnen av skorpen og dermed landheving. Den islandske mantelplumen påvirket jordskorpen for 66-50 millioner år siden, da Norge og Grønland var i ferd med å brytes opp, og Nord-Atlanteren nettopp begynte å dannes. Dette endret topografien regionalt. I Storbritannia var det opptil 2 kilometer landheving i tidlig kenozoikum (66-40 millioner år siden), noe som økte erosjonen på kontinentene og forårsaket store pulser av sedimentasjon i Nordsjøen. Dette påvirket sandtilførselen til dypvannsområder i undersjøiske vifter. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt detaljene i denne historien, spesielt når det gjelder skalaer av landheving, forholdet mellom platetektonikk og mantelrelaterte prosesser, og påvirkningen av klimaendringer i tidlig kenozoikum på sedimentasjonen.

Ved bruk av 3D-refleksjonsseismikk og logger fra letebrønner har doktorgradskandidat Lucas Valore studert Shetlandsplattformens paleogeografiske utvikling. Han har avdekket de romlige og tidsmessige skalaer på landheving, som så er brukt til å evaluere regionale geodynamiske modeller. Valore finner at jordskorpen må ha bidratt til landhevingssignalet, og antyder at langbølgede mantelprosesser blir modulert av mindre strukturer i skorpen. Resultatene viser at landhevingssignalet dominerte over global oppvarming i tidlig kenozoikum når det gjelder sedimentasjonsrater rundt Shetlandsplattformen.

Personalia

Lucas Valore er stipendiat ved Institutt for Geovitenskap i gruppen for geodynamikk og bassengstudier. Han fullførte sin bachelor- og mastergrad i Brasil, hvor han studerte vulkansk stratigrafi. Han er glad i god mat, musikk og geologiske severdigheter (i hvilket som helst land).