Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Landskapet påvirket jernalderens samfunn og gravskikk

Anne Drageset disputerer 14.6.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Jernalderens landskap: en regionalarkeologisk studie av gravskikken i Hardanger».

Main content

Landskapet hadde sterk påvirkningskraft på jernalderens (500 f.Kr.–1050 e.kr.) bosettingsmønster og plassering av gravminner i Hardanger. Særlig Hardangerfjorden forente regionen og la grunnlag for kontakt med omverden via kysten og mot Hardangervidda i øst.

Omkring 1500 av menneskene som levde i Hardanger i jernalderen fikk gravminner som vi kjenner til i dag. Gravminnene er resultatet av en kumulativ tilvekst i et landskap som endret seg generasjon for generasjon. Gravenes tidsdybde er derfor helt avgjørende i forsøket på å forstå jernalderens gravlandskap. Anne Drageset har, gjennom en induktiv systematisering av utvalgte elementer i det arkeologiske gravmaterialet, skissert en kronologisk utvikling av periodens gravskikk.

Drageset viser videre i sin doktoravhandling hvordan gravminners plassering i landskapet kan avspeile makt- og sosiale strukturer. Med utgangspunkt i landskapet rundt Hardangerfjorden, viser hun hvordan landskapet ble brukt til å kontrollere andre mennesker, eiendom og ressurser. Dette gjøres ved å se overordnet på hele landskapskonteksten, som inkluderer bosetning, innmark- og utmarksbruk, bevegelsesmønstre og kommunikasjon.

Hereidgravfeltet i Eidfjord er særlig vektlagt. En feltundersøkelse resulterte i tre nye gravrøyser fra eldre jernalder og en flatmarksgrav fra vikingtid. Funnene, i kombinasjon med eksisterende kunnskap om Hereid, frembringer ny kunnskap omkring av Hereidgravfeltets brukstid, gravskikk og horisontalstratigrafi.

Drageset sin forskning er med på å øke forståelsen av samspillet mellom landskap, mennesker og gravminner i jernalderen.

Personalia

Anne Drageset (f. 1981 i Bergen) fullførte sin mastergrad i arkeologi ved Universitetet i Bergen i 2008. Hun har arbeidet med arkeologisk feltarbeid og kulturminnevern hos flere fylkeskommuner og landsdelsmuseum. Drageset har vært stipendiat i arkeologi ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap. Siden 2022 har hun vært ansatt som seniorrådgiver for kulturminner hos Sweco.