Home
UiB Universal

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Prosjekter om universell utforming

Siden oppstarten til UiB Universell har vi deltatt i, og gjennomført flere prosjekter, både i egen regi, med eksterne prosjektmidler og som deltaker i andre prosjekter. Under kan du se en oversikt over de viktigste prosjektene.

Start til mål med en litt kronglete vei
Photo:
E. Lien, UiB

Main content

Universelt utformede digitale læringsressurser, med støtte fra HK-dir

Gjennomført i studieåret 2023/2024 i samarbeid med Matematisk institutt

Høsten -23 inngikk prosjektet et samarbeid med Matematisk institutt som har noen av de største kursene på UiB sett i forhold til antall studenter; MAT100 og STAT110. Nær sagt alle som studerer på Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, som er det største av UiBs fakulteter, må ta ett eller begge disse innføringsemnene, og årlig gjelder dette rundt 3000 studenter. Tilsammen brukes rundt 500 undervisningsfilmer i disse to emnene.

Grunnen til at dette samarbeidet ble inngått, var tilbakemeldinger fra fagmiljøet om at matematisk språk blir svært dårlig oppfattet av AI-verktøy, spesielt når det gjelder automatisk teksting av undervisningsfilmer. Etter en svært engasjerende diskusjon på instituttets HMS-dag, der de ansatte ga uttrykk for stor interesse knyttet til universell utforming, ble det bestemt at vi skulle se på hvordan vi kunne løse noen av disse utfordringene. 

Studentassistenter ble ansatt for å korrigere autoteksting manuelt, i tillegg til at de brukte ulike AI-verktøy. På den måten ble ikke bare alle disse filmene tekstet, vi fikk også testet flere tekstetjenester slik at UiB kan ha en opplyst diskusjon rundt hvilke vi eventuelt skal gå videre med.

Prosjekt om testing i forbindelse med tilgjengelighetserklæringer, med Media LT

Gjennomført høsten 2022 i samarbeid med Media LT

I forbindelse med innføringen av tilgjengelighetserklæringer i 2023, inngikk vi et samarbeid med Media LT om kompetanseheving av ansatte i Fellesadministrasjonen som på ulikt vis arbeider med publisering. UiB Universell foreslo en metodikk der våre ansatte deltok under testingen, som ble gjennomført av Media LTs eksperter. I testingen ble det vist hvordan ulike suksesskriterier kan testes, og hvordan brudd kan løses.

I etterkant av dette prosjektet søkte Media LT BUFDIR (UNIKT) om prosjektmidler til å videreutvikle denne metodikken, der de ønsket å lage et prosjekt for å videreutvikle og teste denne metodikken. Lillestrøm kommune sa ja til å være samarbeidspartner i prosjektet, og UiB Universell ble bedt om å være med i prosjektgruppen til prosjektet.