Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Rektorbloggen: Kvalitet er attraktivt. Årets søkertall er svært gode

Rektor Margareth Hagen skriver om årets søkertall til Universitetet i Bergen.

Velkomstseremoni for UiB-studenter i 2023.
Photo:
Eivind Senneset

Main content

Årets søkertall til UiB er svært gode. Blant de store gamle universitetene har vi økt vår andel av «markedet» med hele 8 %. Bergen kan også glede seg over å være en attraktiv studentby, med 11 % økning sammenlignet med i fjor. Jeg har kommentert disse positive tallene i media, og pressemeldingen kan leses her. Slike resultat kommer ikke av seg selv. Det handler om kompromissløst kvalitetsarbeid år etter år. Det er nasjonalt kjent at våre fag har høy kvalitet, at utdanningene er solide og forskningsbaserte, og at UiB har evnet å fornye universitetsfagene i tråd med samtidens behov. Et vitnemål fra UIB har en høy verdi. Nye studieprogram, som kombinerer inn KI, som det nye Geovitenskap og informatikk, har høstet stor interesse, og det fire år gamle Sivilingeniørstudiet i informasjonsvitenskap og økonomi (Itøk) er en søkersuksess.

Det er en slags årlig pressetradisjon at man lister opp de mest søkte studietilbudene, og fagene med høyest poenggrense. I år som i fjor, gjelder det profesjonsutdanningene våre: rettsvitenskap og medisin. Hvert år forferdes vi over hvor vanskelig det er å komme inn på profesjonsstudiene, og vi imponeres over karakterene til ungdommen som kommer inn rett etter videregående utdanning. Vi er glade for å få så ambisiøse, viljesterke og dyktige studenter. Vi vet at karaktersnittet er et resultat av målbevisst hardt arbeid over flere år, og at mange bestemte seg tidlig for å arbeide hardt for å komme inn på profesjonsutdanningene. Det er sterkt. Men å velge utdannelse er ikke en konkurranse mot andre, hvor den som har kommet inn på fag med høyest poenggrense står øverst på pallen, som seirende. Det handler ikke om å seire ved å danke ut hundrevis av andre søkere. Det handler om å ta egne valg, og følge egne, individuelle interesser.

UiB rekrutterer godt og bredt. På nasjonalt nivå er det bekymring for svak rekruttering til lærerutdanningene. I år er ikke UiB er en del av denne trenden. Tvert imot holder søknadstallene til lektorutdanningene seg godt, og vi kan også notere at lektorprogrammet i nordisk har en økning på hele 69 prosent. Også pedagogikk og spesialpedagogikk har økning i søknader. Det er veldig bra.

Vi er glade for at ungdom har ulike faglige interesser og drømmestudier. Det er viktig at de velger utfra egne interesser og evner, for samfunnet har behov for et bredt spekter av fagkompetanse. For alle, uansett studievalg, er UiB-høsten begynnelsen på en ny kunnskapsreise. Hver og en av våre studenter vil utfordres faglig og personlig, av seg selv, av hverandre og av sterke forelesere som gir forskningsbasert undervisning. Norge trenger alle, hele den brede kompetansen.

UiB forvalter et svært stort antall studieprogram. Det er vår styrke. Det gjør oss også til et attraktivt, interessant og utfordrende universitet. Vi tar ansvar for Norges kunnskapsberedskap. Norge trenger sosiologer, kunsthistorikere, sosialantropologer, kjemikere, matematikere, russisk-kyndige, medievitere, organisasjonspsykologer, musikkterapeuter, og listen kunne ha vært veldig lang. Vi må heller ikke undervurdere verdien av at ungdomskullene også søker studieprogram i hele bredden, og at noen brenner for en interesse så mye de våger å velge litt mer utradisjonelt. De har også kommet seirende ut av sin første etappe.

Et varmt velkommen til alle våre nye studenter!