Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Choanoflagellater viser vei til opprinnelsen til nevroner

Aishwarya Ravi disputerer 12.8.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Polarized Recruitment of Secretory Vesicles in the Choanoflagellate Salpingoeca rosetta: Insights into the Origin of Neurosecretion".

Main content

Denne studien kaster lys over den sanne opprinnelsen til komplekse celletyper som vi ser hos dyr, for eksempel nevronale synapser.

Når oppsto den regulerte sekresjonen som man ser i noen spesialiserte celletyper, for eksempel nevroner? Denne studien bruker encellede protister, såkalte choanoflagellater, søstergruppen til dyrene, for å løse dette puslespillet. Så langt vet vi ikke om choanoflagellater eller andre encellede slektninger har en eller annen form for regulert sekresjon. Et bestemt protein som er avgjørende for regulert sekresjon i nevroner, finnes også i choanoflagellater, og her viser vi at dette proteinet faktisk kan styre sekresjonen i en choanoflagellat, Salpingoeca rosetta. Vi er nå et skritt nærmere å vise at et primitivt rammeverk for regulert sekresjon av dyr allerede eksisterer i choanoflagellater. Med metoder som er etablert i løpet av prosjektet, har vi dessuten lagt til rette for å utføre flere spennende studier i S. rosetta.

Personalia

Aishwarya Ravi er fra Bangalore i India og tok bachelorgraden i bioteknologi ved BMS College of Engineering i Bangalore. Hun tok en mastergrad i molekylærbiologi ved Universitetet i Groningen i Nederland, som var et forskningsintensivt program. Her jobbet hun med to forskjellige prosjekter. Det første var ved Universitetet i Groningen og handlet om antimikrobielle peptider, det andre var ved Universitetet i Basel i Sveits, der prosjektet handlet om ciklider og deres evolusjonære genomikk.