Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Trombektomi hos eldre pasienter: Aldri for sent for behandl

Mehdi Kallaj Rezai disputerer 13.9.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Endovascular treatment in the elderly".

Main content

Nevrologiske lidelser som hjerneslag er en stor global helseutfordring og blant de hyppigste årsakene til død og uførhet. Iskemisk hjerneslag, som skyldes blodpropper, behandles ofte med intravenøs trombolyse. Når blodproppen sitter i en stor arterie, kan trombolyse alene være utilstrekkelig, og endovaskulær behandling (EVT) kan være nødvendig.
EVT er en avansert behandling som krever et spesialisert team bestående av nevrointervensjonsradiologer, radiografer, anestesiologer, anestesisykepleiere og slagleger, samt spesialisert utstyr som vanligvis finnes på store sykehus eller slagssentre. En utfordring er at pasientene ofte må transporteres til spesialiserte sentre, noe som kan forsinke eller hindre behandling. Det er spesielt vanskelig å organisere hjerneslagsbehandling i land med store geografiske avstander og få slagssentre. I tillegg er det utfordrende å identifisere hvilke pasienter som vil ha størst nytte av EVT.
Opprinnelig ble EVT hovedsakelig tilbudt yngre pasienter med få andre sykdommer. Studien vår hadde to hovedmål: å evaluere effekten av å etablere en EVT-tjeneste ved et mindre sykehus som tidligere ikke tilbød denne behandlingen, og å utvikle tjenesten rundt generelle intervensjonsradiologer. Vi ønsket også å evaluere effekten av EVT hos eldre pasienter med flere komorbiditeter sammenlignet med yngre pasienter. Hos eldre pasienter har EVT vist nevrologiske forbedringer som er sammenlignbare med de hos yngre pasienter. Selv om eldre pasienter har høyere dødelighetsrater og færre gunstige utfall etter tre måneder, er det ikke hensiktsmessig å sette en streng øvre aldersgrense for EVT. Alder har begrenset innvirkning på nevrologisk forbedring etter EVT, men spiller en betydelig rolle for det kliniske langtidsutfallet. Derfor bør beslutninger om EVT ikke bare alene baseres på pasientens alder.

Personalia

Mehdi Kallaj Rezai (f.1983) er utdannet lege og spesialist i nevrologi og jobber som Avdelingssjef og avdelingsoverlege ved Nevrosenteret, Stavanger Universitetssykehus. Doktorgraden utgår fra Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder er professor Martin Kurz og biveiledere er førsteamanuensis Lars Fjetland og Rajiv Advani MD, PhD.