Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
LANSERING:

Viten-TV gir deg innhold du kan stole på

Er du lei av å lete rundt på nettet etter gode fagfilmer? Ønsker du å se filmer med informasjon du faktisk kan stole på? Vil du ut av teknologigigantenes klør? Sjekk ut Viten-TV 16. september!

Skjermdump fra Viten-TV.
FELLES PLATTFORM: Viten-TV skal gi deg som seer kunnskap du kan stole på.
Photo:
Skjermdump

Main content

– Viten-TV viser seg mer aktuell enn noen gang, i en tid der hvem som helst kan publisere hva som helst av innhold, godt hjulpet av kunstig intelligens. Nå trenger seerne innhold de vet de kan stole på. Dette vil Viten-TV være med på å gi, sier Odd Vegard Kandal-Wright, styringsgruppeleder for Viten-TV. 

Norske universiteter og høyskoler har lenge produsert mange gode fagfilmer om en rekke tema, både til bruk i studier og for å formidle kunnskap til større målgrupper.

Mange av disse er av høy kvalitet, og mange har blitt sett av seere langt utenfor den tiltenkte målgruppen når de har blitt delt på plattformer som YouTube og Vimeo.

Andre filmer har potensiale og interesse for flere enn dem som har tilgang til dem i dag.

Endelig en realitet 

UiB og andre norske kunnskapsinstitusjoner har i mange år ønsket å gi flere tilgang til disse filmene, og ikke minst, å presentere dem på et sted der det ikke er teknologigiganter som YouTube og Meta som har kontrollen på innholdet.

For noen år siden kom derfor ideen om en felles plattform opp og nå er ideen endelig blitt realitet.

For nå står Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, UiT Norges arktiske universitet og Høgskulen på Vestlandet sammen om å lansere Viten-TV, en strømmetjeneste fra norske kunnskapsinstitusjoner.

Nysgjerrigper? Lærer? Student? 

På Viten-TV finner du filmer innen de fleste fagfelt, fra psykologi, skole og kultur til helse, naturvitenskap og teknologi. Noen av filmene er korte, opplysende og underholdende, som UiS Skolelabben sin eksplosive julekalender. Andre er fascinerende dypdykk i historiske tema, som hvordan et kvernhus fungerer, eller livet blant de gamle romerne.

Målgruppen for Viten-TV er rett og slett vitebegjærlige seere i alle aldre. Lærere på jakt etter fagfilmer de trygt kan sende elevene til i undervisningen, studenter på jakt etter gode kilder, folk i arbeidslivet som søker eksperter eller rett og slett helt vanlige seere som ønsker å oppdatere seg på aktuelle eller tidløse temaer – alle disse vil ha glede av å utforske Viten-TV, mener Løkken.

– Dette handler til syvende og sist om å gjøre kunnskap tilgjengelig for så mange som mulig, på en trygg plattform, der du kan stole på avsenderen, sier han.

Velkommen til lansering

Viten-TV lanseres 16. september kl 1300 i Media City Bergen. Da vil du også kunne se Viten-TV for første gang.

Vi inviterer til lansering av Viten-TV mandag 16. september i Media City Bergen. Arrangementet åpner kl 1230, med formell start kl 1300.

Deltakere:

  • Erlend Hanstveit (A), statssekretær, Likestillings- og kulturdepartementet
  • Odd Vegard Kandal-Wright, leder for styringsgruppa for Viten-TV
  • Margareth Hagen, rektor, Universitetet i Bergen
  • Klaus Mohn, rektor, Universitetet i Stavanger
  • Dag Rune Olsen, rektor, Norges arktiske universitet UiT
  • Gunnar Yttri, rektor, Høgskulen på Vestlandet
  • Jo Røislien, professor og forskningsformidler, Universitetet i Stavanger

Sjekk ut arrangementet her. 

Arrangementet er åpent, men meld deg gjerne på her: https://kulturoperatorene.pameldingssystem.no/vitentv