Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Distribusjon og egenskaper til TNT-domenebærende proteiner

Eugenio Ferrario disputerer 20.9.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Evolution and molecular mechanisms of fungal ecto-NADases containing the tuberculosis necrotizing toxin (TNT) domain".

Main content

Proteindomener, som er uavhengige enheter innenfor proteiner, har en lignende fold, struktur og funksjon. I tråd med François Jacobs innsikt om at «Nature is a tinkerer, not an inventor», har nye proteiner en tendens til å dukke opp som tilpasninger av eksisterende aminosyresekvenser. Derfor kan en funksjonell enhet som et proteindomene i de fleste tilfeller gjenbrukes for å generere nye proteiner, i en prosess som kalles «domene-shuffling». Tuberkulosenekrotiserende toksin (TNT)-domenet er et nylig identifisert proteindomene og en del av det eneste kjente eksotoksinet fra Mycobacterium tuberculosis. Dette eksotoksinet, identifisert som MtbCpnT, fungerer som et NAD-nedbrytende enzym. NAD er et lite, men livsviktig molekyl som kontrollerer energioverføring i celler, og det har vist seg at dets nedbrytning av MtbCpnT forårsaker makrofagnekrose og favoriserer immununnvikelse. Interessant nok har TNT-domenet blitt identifisert i et annet protein som er tilstede på den ekstracellulære overflaten til et annet verdensomspennende patogen, soppen Aspergillus fumigatus. Bortsett fra disse tilfellene er forekomsten og funksjonene til TNT-domenet i naturen ikke undersøkt. I dette ph.d.-prosjektet undersøkte vi distribusjonen og utviklingen av TNT-holdige proteiner i livets tre, og vist en utbredt forekomst av domenet i bakterier og sopp. Vi utførte også en grundig strukturell og biokjemisk karakterisering av tre grupper som dukket opp fra den evolusjonære analysen av sopp-TNT-proteiner. Resultatene viser strategier brukt av ulike sopparter for å stabilisere proteinet og øke nedbrytningen av NAD. I tillegg antyder de foreløpige studiene utført på Aspergillus fumigatus en mulig rolle for sopp-TNT-proteiner i metabolittopptak og regulering av vertens immunrespons. Oppsummert åpner studien vår en ny front innen vitenskapelig forskning som involverer ekstracellulær NAD-metabolisme og interspecies interaksjoner.

Personalia

Eugenio Ferrario er fra Italia og har en mastergrad i farmasi (2018) fra University of Oriental Piedmont i Italia. Ph.d.-arbeidet er gjennomført ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen med midler fra Horizon2020 Marie Curie-prosjektet «PoLiMeR». Hovedveileder har vært professor Mathias Ziegler fra UiB og medveileder professor Barbara Bakker fra University of Groningen, Nederland.