Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
BIOSPHERE-PROSJEKTET

Bærekraftsanalyse i Alver

I høst jobber UNESCO Chair-prosjektet BIOSPHERE med å kartlegge hvordan norske kommuner kan arbeide med Naturavtalen, og bruker spesifikt Alver kommune – den største kommunen i Nordhordland UNESCO biosfæreområde – som eksempelkommune. I september holdt gruppen sitt første av tre møter i forbindelse med dette.

.
Photo:
Hildegunn Opdal

Main content

UNESCO Chair gruppen har sammen med Nordhordland UNESCO biosfære og Alver kommune startet i høst en møteserie hvor man gjennom tre arbeidssmier skal fokusere på naturmangfold, og hvordan samspill mellom planarbeid, landbruk, næringsutvikling, friluftsliv, og andre relevante områder innenfor vedtak og arbeid i kommunene påvirker bærekraftig utvikling og fremtidens Alver. I disse tankesmiene deltar både ansatte fra flere avdelinger i Alver kommune samt andre relevante aktører som f.eks. bondelagsledere, økologer, osv.

Bærekraftsanalysen ledes av postdoc-forsker Katja Malmborg og PhD-kandidat Ieva Rozite-Arina. Under første møtet ble deltakerne introdusert for bakgrunnen for prosjektet, Nordhordland UNESCO biosfære og Naturavtalen og dens mål. Videre måtte de reflektere over hvordan de selv i sitt yrke eller sin rolle direkte eller indirekte jobber med de ulike målene i Naturavtalen, og vurdere viktigheten av de ulike målene med Alver som utgangspunkt.

.
Photo:
Vigdis Vandvik

Etter en felles gjennomgang av hvordan deltakerne vektlegger de ulike målene, måtte de bli enige om hvilke av målene som er viktigst for Alver kommune – det vil si mål som både er en stor utfordring eller problem i Alver, men som samtidig er mål kommunen har stor mulighet til å jobbe med eller påvirke. Disse målene ble valgt ut i plenum, og blir fokus for neste møte:

  • Hensyn til natur i all arealplanlegging + integrere hensyn til natur i all politikk/forvaltning
  • Effekt og skade fra klimaendringer redusert
  • Bærekraftig land-, skog-, havbruk og fiskeri
  • Styrke kapasitet, tilgang til og samarbeid innenfor teknologi og vitenskap
  • Restaurere 30% av ødelagt natur
  • Effektivt vern av 30% land og hav
  • Bærekraftig forbruk av naturressurser

Da man hadde fastsatt hvilke mål man ønsker å fokusere på, ble deltakerne også bedt om å identifisere hvilke eksisterende data og tilgjengelig informasjon som kan brukes til å arbeide med disse målene, men også hva slags informasjon og data dem som skal jobbe med disse målene savner. Så blir det opp til forskerne å kartlegge tilgjengelig informasjon, og foreslå hvordan forskningen kan bidra til å komplettere datagrunnlaget og tette kunnskapshullene. Hva forskerne kommer frem til vil presenteres på neste møte i november. Da skal også deltakerne jobbe videre med sine utvalgte Naturavtale-mål.