Home
UiB Ambassador

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Reisebrev fra München

Utveksling i München

Jeg heter Ingrid og har tilbrakt våren og sommeren på utveksling ved Ludwig-Maximilians-Universität i München. Å dra på utveksling er det beste valget jeg har tatt og at det ble akkurat München er jeg veldig glad for. München ligger i Bayern som er det største Bundeslandet i Tyskland.

Naturbilde, Tyskland
Photo:
Ingrid Vargervik

Main content

Motivasjonen min for å dra på utveksling var i hovedsak for å lære bedre tysk. Etter fem år med fremmedspråk på skolen hadde jeg mye kunnskap, men hadde alltid et ønske om å bli god i tysk. Jeg ville derfor til Tyskland og at valget falt på München, er jeg veldig glad for. Jeg vil påstå at det er Tysklands vakreste by. Den er full av kultur, parker og vakker arkitektur. Den ligger nær alpene og bare en med times togtur kan man finne nydelige turmuligheter. Et vanlig syn i gatene er folk kledd i nasjonaldrakten Dirndl og Lederhosen og man finner nesten en Biergarten rundt hvert hjørne. München er en storby, men heller ikke for stor og jeg har alltid følt meg trygg samme hvor jeg har gått. Våren og sommeren er nydelig med stabile temperaturer og en sommer med 25-30 grader er aldri feil når en er vokst opp på Vestlandet. Jeg har hatt mye glede av å skaffe meg sykkel og kunne bruke den til å komme meg rundt i byen, parker og til sightseeing.

Studielivet på utveksling er noe annerledes enn hjemme. Man har mye mer fritid og dermed mer tid til å oppleve. Selv har jeg prioritert å få meg tyske venner og bli en del av livet i München. En stor anbefaling fra min side er å oppsøke aktiviteter en holder på med hjemme og finne dem der man er på utveksling. Jeg fant for eksempel en speidergruppe jeg ble en del av. Vi møttes hver fredag og jeg fikk gjennom dem være leder, bli med på utflukter og gjøre aktiviteter. En ypperlig mulighet for å finne tyske venner og å lære mer tysk. Via min tyske utleier har jeg fått venner fra München, noe som har bidratt til å utvide mitt tyske nettverk. Man må alltid gjøre en innsats for å bli kjent med folk, men jeg har fått så mye igjen for det. Gode minner er grilling ved elven Isar og fjelltur i Alpene.

I forkant av semesterstart valgte jeg å delta på et ettmåneders studieforbundene språkkurs tilbudt av vertsuniversitetet. Det var en veldig god avgjørelse og noe jeg vil anbefale alle å gjøre. Vennene man får her er gull verdt og ofte de som forblir venner gjennom hele semesteret. Jeg og noen venner fra språkkurset valgte for eksempel å dra på tur til Salzburg og Palermo sammen. Unike opplevelser med nye venner fra hele verden. Sammen med mine venner fra språkkurset har jeg også opplevd Münchens cafeer, dratt på utflukter og hatt noen som forstår hvordan det er å bo i et annet land.

Høydepunktet for meg var da mine studievenner fra UiB kom på besøk. Vi syklet sammen rundt i München, spiste typisk tysk mat i Biergarten og deltok på sommerens folkefest, fotball EM. Tyskland var vertsnasjon og München var vertsby, stemningen var dermed god. Vi badet også i elven Eisbach som renner gjennom Englisher Garten, det var spesielt gøy fordi man svømmer med strømmen gjennom parken.

Å dra på utvekling er noe jeg vil anbefale alle. Man får mange nye venner og en får oppleve et annet land og kultur på nært hold.

Selv har jeg oppnådd målet mitt med å forbedre tysken min, men også fått med meg så mye mer. Nye venner og minner for livet.