Deltakere
Vil du delta i forskningsprosjektet «Omstridt kunnskap i asylankesaker» (ASYKNOW)? I dette prosjektet vil vi undersøke hvordan ekspertkunnskap brukes til å støtte avgjørelser i asylsaker og til å bestride avslag. Vi studerer og sammenligner bruken av ekspertkunnskap i ankeprosesser i fire europeiske land: Norge, Danmark, Sverige og Tyskland.
Main content
Formål
Asylsaker kan være vanskelig å avgjøre for beslutningstakere, og avgjørelsen får store konsekvenser for den det gjelder. Ekspertkunnskap om opprinnelsesland, om kulturelle, religiøse, barne- eller kjønnsrelaterte spørsmål, samt språk- og alderstesting, brukes ofte av beslutningstakere til å underbygge avgjørelser i asylsaker. Men denne kunnskapen kan være omdiskutert. Mange asylsøkere samler også inn ekspertkunnskap, som medisinske rapporter, for å styrke sin sak. Ved å belyse hvordan ekspertkunnskap brukes og utfordres i ankeprosesser, er vårt ønske at studien kan bidra til å forbedre asylsystemet i Europa.
Hva vi gjør
Vi ønsker å snakke med personer som er involvert i ankeprosesser (asylsøker, støttespillere, vitner, advokater, tolker, dommere, etc.). Vi vil stille spørsmål om dine erfaringer med ankeprosesser, for eksempel i UNE eller prøving av en sak i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett.
Studien inkluderer også observasjoner av rettsaker og lesing av saksdokumenter og avgjørelser.
All informasjon vil bli lagret på en sikker database, og det vil ikke være mulig å gjenkjenne deg i noe vi skriver.
Prosjektet varer til 2028, og du kan trekke seg når som helst uten begrunnelse.
Hvem er ansvarlig for prosjektet?
Prosjektet ledes av Marry-Anne Karlsen ved Universitetet i Bergen, og er finansiert av Det europeiske forskningsrådet.
All forskningsaktivitet utføres i samsvar med personvernregelverket og etiske retningslinjer satt av Universitetet i Bergen og Det europeiske forskningsrådet.
Ønsker du mer informasjon om prosjektet, kan vår kontaktinformasjon finnes her.
Dersom du har spørsmål angående personvern og ønsker å snakke med noen som ikke er i forskningsgruppen, kan du kontakte personvernombudet ved Universitetet i Bergen: Janecke Helene Veim, Telefon: +47 930 30721 / +47 555 82029 |