Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
USA-valget

Her er UiBs egne USA-korrespondenter

Journalistikkstudentene Alexandra, Erik, Hauk og Tuva er i USA under det amerikanske valget.

Tuva Strøm Johannessen, Hauk Andreas Fossen, Alexandra Lunstøeng og Erik Hem Reidarsen studerer undersøkende journalistikk ved UiB, og drar til USA som en del av studiet under valget i USA.
Tuva Strøm Johannessen, Hauk Andreas Fossen, Alexandra Lunstøeng og Erik Hem Reidarsen studerer undersøkende journalistikk ved UiB, og drar til USA som en del av studiet under valget i USA.
Photo:
Collage, UiB.

Main content

De neste ukene skal fem masterstudenter i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen reise til Washington DC som del av Bridging Investigative Journalism-programmet (BRIJ). De er der i de mest intense valgkampukene i presidentvalget og under valgnatten, og noen av dem vil også fungere som UiB sine egne USA-korrespondenter mens de er der. 

Hvordan er det å være ung i USA nå? Hvordan er stemningen? Hvilke forventinger har folk til fremtiden? Hauk Andreas Fossen, Tuva Strøm Johannessen, Erik Hem Reidarsen og Alexandra Lunstøeng kommer til å gi oss noen innblikk i det de neste ukene. De vil dukke opp på UiB sine plattformer og sosiale medier, og rapportere direkte fra USA. 

Dette er korrespondentene

Alexandra Lunstøeng

  • 24 år, fra Mysen i Østfold
  • Har en bachelorgrad i medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo.
  • Har tidligere hatt praksisplass i forskning.no og jobbet som journalist i VG og Teknisk Ukeblad.

Hauk Andreas Fossen

  • 25 år, fra Moelv i Hedmark. 
  • Har bodd i Bergen i fire år.
  • Har studert Tv-produksjon, og har også holdt på med studentradio og hatt ulike roller i Tv-verdenen. 

Erik Hem Reidarsen

  • 25 år, fra Bergen.
  • Har en bachelorgrad i Football Business and Media fra UCFB i London. 

Tuva Strøm Johannessen

  • 41 år, fra Oslo.
  • Har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet.
  • Har jobbet som journalist i mange år, blant annet i Teknisk Ukeblad. 

Spent på valget

Studentene har store forventinger til oppholdet. 

– Det blir skikkelig spennende. Jeg håper å få et godt innblikk inn i den amerikanske kulturen, og ikke minst i hvordan pressen jobber, sier Alexandra Lunstøeng. 

Tuva Strøm Johannessen gleder seg til å møte og lære av mennesker som kan mye om politikk, journalistikk og det amerikanske samfunnet.

– Det blir historisk! Jeg har lenge fulgt med på hva som skjer i amerikansk politikk, og dette valgåret her mangler jo sidestykke når det kommer til dramatikk. Så at jeg får muligheten til å komme så tett på, det syns jeg er så spennende. Og ikke minst, lærerikt! Jeg gleder meg veldig, sier Johannessen. 

Masteroppgaven til Erik Hem Reidarsen handler om pressedekningen av det amerikanske valget. Derfor gleder han seg til å følge innspurten tett, og få observere hvordan politiske journalister jobber med valgdekning. 

– Jeg er svært interessert i politikk, og gleder meg mest til valgdagen, sier han. 

Hauk Andreas Fossen håper å få flere perspektiver på USA. 

– Det meste av dekningen av amerikansk politikk filtreres av noen få norske journalister. En ganske stor del av den amerikanske befolkningen mener ting som vi i Norge syns er veldig annerledes. Jeg håper å få en bedre forståelse av ting ved å være der, se hvordan ting dekkes og snakke med folk, sier han. 

Skal teste hypoteser

Hele verdens øyne er nå på USA. 

– Det føles stort å få være der akkurat nå under valget, og jeg er glad for at UiB legger til rette for det, sier Alexandra Lunstøeng. 

Studentene får samarbeide med Nordic Press Center, mens de er der. 

– De jobber for at norske journalister og studenter som oss skal få møte relevante personer og journalister, sier Hauk Andreas Fossen. 
Tuva Strøm Johannessen skriver masteroppgave om faktasjekking, som er en undersøkende metode i journalistikken. 

– Faktasjekking i USA er ikke helt som i Norge, ofte er den venstrevridd eller høyrevridd, polarisert slik som journalistikken generelt også er. Det gjør at man i mange tilfeller må «faktasjekke» faktasjekkingen. Det er min hypotese. På turen er planen at jeg skal møte journalister og fagpersoner som jobber med faktasjekking, og det vil være veldig nyttig for arbeidet med oppgaven min, sier hun.

Vanskelig å spå hvem som vinner

– Hvem tror dere vinner valget da?

– Jeg vet hvem jeg håper, men jeg tør ikke tippe. Det er så tett løp nå, sier Tuva Strøm Johannessen.

– Jeg mener Kamala Harris bør vinne, sier Alexandre Lunstøeng. 

– Du har troen på det og?

– Ja, jeg har faktisk det. Jeg tror hun som kvinne med minoritetsbakgrunn kan nå ut til likesinnede. Jeg mener det er på høy tid at USA får en kvinnelig president, så vi får satse på det, sier hun. 

Hauk Andreas Fossen synes det er vanskelig å spå.

– Det fremstår veldig jevnt. Jeg tror det kan gå alle veier, med tanke på hvor mange som mobiliserer stemmer nå. Harris har klart å skape blest rundt seg selv på en positiv måte, så magefølelsen min sier at det går mot henne, sier han.

Erik hem Reidarsen sier han har «null peiling».

– Alle meningsmålingene i vippestatene er langt innenfor feilmarginen, og det er tilnærmet umulig for oss i Norge å forstå seg på situasjonen amerikanerne er i. Jeg håper at Kamala Harris vinner, men per dags dato kan det gå alle veier, sier han.

Livet som amerikaner

USA har drøyt 330 millioner innbyggere, fordelt over 50 ganske så forskjellige stater. Går det an å si noe generelt om hvordan det er å være amerikaner i dag? Vi har spurt korrespondentene våre hva de tror. 

– Jeg tror det er vanskelig å være amerikaner i dag, spesielt i vippestater. Man hører historier om familiemedlemmer som ikke snakker sammen på grunn av partitilhørighet, samt at de sliter med mye av det samme som vi gjør i Norge, inflasjon, mange med dårlig personlig økonomi osv., sier Reidarsen. 

Tuva Strøm Johannessen syns det er vanskelig å svare på det. 

– Men jeg har et inntrykk av at identitet er viktig for amerikanerne, og at identitetspolitikken spiller en stor rolle inn i det amerikanske valget. Så jeg antar at det er mye følelser i sving hos det amerikanske folket nå i tiden fremover, sier hun. 

Polarisert

Alle korrespondentene har inntrykk av at medievirkelighet i USA er en ganske annen enn i Norge. 

– Vi er heldige med hvor åpent og fritt ting er her i Norge for medier. Det er nok mer lukket i USA, sier Lunstøeng. 

– Det er jo en veldig politisk mediedekning. Det er et topartisystem, men nesten et tomediesystem også, og det gjør nok noe med tilliten til mediene, sier Hauk Andreas Fossen.

Han er spesielt interessert i hvordan kriminalpodcaster fungerer. 

–  USA er jo et av episentrene for dette, og der har de ikke noen Vær Varsom-plakat, slik vi har i Norge. Jeg håper å kunne lære mer om dette når vi er i USA, sier Fossen. 

Tuva Strøm Johannessen har også inntrykk av en sterkt polarisert medievirkelighet. 

– Og så tror jeg at de fleste amerikanerne ikke følger så mye med i den etablerte pressen, men at de får mesteparten av nyhetene sine fra lokale nyhetssendinger, lokalradio, og ikke minst, fra sosiale medier. Sistnevnte er en stor utfordring for en trygg og faktabasert medievirkelighet. Men, jeg vil også si at det gjøres mye god, undersøkende journalistikk der borte, og jeg håper at den journalistikken vil få et større utslagsfelt i tiden fremover, sier Tuva Strøm Johannessen. 

Erik Hem Reidarsen mener det virker mer komplisert enn tidligere. 

– Donald Trump sin massive mediedekning har – både på godt og vondt – formet pressebildet deres. Det er vanskeligere for journalister å være objektive, spesielt for de som jobber i mediehus som er objektive, men som fremstilles som subjektive, sier han.