Home
Department of Comparative Politics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Europastudier: To tiår med tverrfakultært samarbeid

Det stadig mer populære studieprogrammet er et godt eksempel på et vellykket samarbeid mellom to institutt ved ulike fakultet.

Forelesning i EUR101 med Ines Prodöhl
Photo:
Magnus Buseth Danielsen (UiB): Forelesning i EUR101 med Ines Prodöhl.

Main content

Europastudier gir studentene en bred forståelse av Europas historie, politikk og samfunnsforhold. Det har et særlig fokus på europeisk integrasjon og EU, og har stadig blitt mer populært og relevant.

Nå fyller programmet 20 år.

– Målet med opprettelsen av studieprogrammet var å øke kjennskapen til viktige regioner i verden, for europastudiers vedkommende den del av verden Norge er nærmest knyttet til historisk, økonomisk og politisk, forteller Jan Oskar Engene, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk. Engene har vært med i utviklingen av studieprogrammet.

Et samarbeid som styrker studietilbudet

Europastudier er et unikt studieprogram ved at det kombinerer faglige perspektiver fra både historie og sammenliknende politikk. Dette samarbeidet gir studentene mulighet til å få innsikt i Europas utvikling fra ulike vinkler.

Ines Prodöhl, professoer ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, understreker verdien av å forstå både historien og nåtiden i Europa.

– Sammenliknende politikk har de metodiske og teoretiske verktøyene som trengs for å forstå hvordan det europeiske samfunnet virker i dag. Historie har derimot verktøyene som hjelper oss å forstå hvordan det europeiske samfunnet har blitt til det det er i dag. Det handler om å forstå hvem vi er og hvor vi kommer fra, sier Prodöhl.

Rent teknisk bidrar historie og sampol med hver sine programspesifikke emner i studieprogrammet. I tillegg til felles undervisning i førstesemesteremnet EUR101 Innføring i europeisk historie og politikk, bidrar historie med emnet EUR103 Europe after 1945: Transformations in European Economies and Societies, mens Sampol bidrar med EUR105 European Union Institutions, Politics, and Policies. Studentene kan i tredje semester velge å spesialisere seg i enten historie eller sammenliknende politikk.

– Samarbeidet gir et godt utgangspunkt for å lære mer om utviklingen i Europa når det gjelder ressurser, demografi og økonomi, og hvordan institusjoner, system og prosesser har påvirket europeisk historie siden 1945. Med den politiske utviklingen fram mot det vi kjenner som EU i dag, forklaringene på og forutsetningene for europeisk integrasjon og den institusjonelle utviklingen i EU. Dette har viktige implikasjoner for Norge, ikke minst gjennom EØS, tilfører Engene.

vekst

Det har vært stor økning i antallet påmeldte studenter ved europastudier de siste årene.

Foto/ill.:
Skjermdump.

Et studieprogram i stadig vekst

Til tross for at visjonen bak europastudier har forblitt relativt uendret de siste to tiårene, har det vært en jevn økning i antallet søkere.

Studieprogrammet har ikke blitt noe mindre relevant med tiden og det kan ha spilt en viktig rolle for populariteten.

– Det er viktigere enn noen gang for oss i Norge å ha kunnskap om forutsetningene for europeisk integrasjon, hvordan EU fungere og hva Norges rolle er i det europeiske samarbeidet, sier Engene.

Programmet gir ikke bare en solid teoretisk utdanning, men legger også til rette for at studentene kan delta i praksisopphold og dra på utveksling. Helt siden 2019 har studenter vært garantert plass på samarbeidsuniversiteter i Europa, noe som styrker den internasjonale dimensjonen ved studiet. I tillegg har europastudentene fortrinnsrett på praksisplassene Sampol har i Brussel.

– Vi er ekstremt glad for veksten europastudier har hatt over sine 20 år og over samarbeidet mellom historiefaget og sammenliknende politikk. Det er blitt lagt ned et stort arbeid for at studieprogrammet skal holde høyeste kvalitet. Populariteten viser at vi har klart å holde det relevant for dagens studenter, noe vi vil fortsette å jobbe for i årene som kommer, sier instituttleder ved Institutt for sammenliknende politikk, Leiv Marsteintredet.

Ines Prodöhl

Ines Prodöhl forteller at de er i gang med å utvikle et nytt emne.

Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB).

Et program for fremtiden

Veien videre for programmet er klar. Målet er å øke profileringen av programmet slik at flere blir klar over det sterke faglige samarbeidet mellom historie og sammenliknende politikk. I tillegg jobbes det med utviklingen av nye emner.

– Vi har et emne (EUR101) som undervises av kollegaer fra begge fag. Der har vi ekstra god dialog med hverandre om både undervisning, studentene og eksamen og det setter vi stor pris på. Men vi er også i gang med å utvikle enda et emne som fungerer på samme måte. Jeg er sikker på at både studenter og kollegaer vil ha god utnytte av, samt styrke samarbeidet enda mer, sier Prodöhl.

Håpet er at studieprogrammet vil fortsette å produsere studenter som er attraktive på arbeidsmarkedet.

– Mange som studerer hos oss ønsker å få seg jobb innen internasjonale organisasjoner. Dette studiet hjelper dem med å realisere drømmen, sier Prodöhl.

Etter 20 år står Europastudier fortsatt sterkt, med økende interesse og etterspørsel. Det er et bevis på hvor fruktbart tverrfakultært samarbeid kan være.