Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Får 12 millioner for å utvikle bedre diagnostiske metoder for tuberkulose

– Dette vil ha en stor innvirkning på helsen og livskvaliteten til millioner av mennesker som bor i lavressursområder, sier professor Mustafa om tildelingen fra Norges forskningsråd.

Healthworks are talking to a TB patient enrolled in the project.
Helsearbeidere ved Gulab Devi Hospital i Lahore, Pakistan, som snakker med en turberkulosepasient som er involvert i prosjektet.
Photo:
Gulab Devi Hospital, Lahore, Pakistan.

Main content

– Det er få muligheter til å få finansiert forskning på sykdommer som påvirker mennesker som bor i ressurssvake områder, sier Tehmina Mustafa ved Senter for internasjonal helse, UiB.

I sin FRIPRO-utlysning har derfor Norges forskningsråd (NFR) øremerket midler til global helse og sykdommer som rammer de fattigere landene. Det er fra denne potten  prosjektet til professor Tehmina Mustafa skal finansieres.

– Tuberkulose (TB) er en vedvarende global helseutfordring, spesielt for lav- og lav-middelinntektsland, sier professoren.

Utvikler nye diagnostiske enheter

– Et stort hinder i bekjempelsen av TB er mangelen på en diagnostisk test for sykdommen som kan brukes der man er, forklarer Mustafa.

Sammen med teamet sitt ønsker hun redusere byrden av tuberkulose både nasjonalt og globalt ved å tilby en rask, bærbar, kostnadseffektiv og lokalt utviklet TB-diagnostisk enhet i Pakistan. Mustafa forklarer:

– De diagnostiske testene vil bygge på nylig demonstrerte optiske TB-diagnostiske enheter utviklet ved Lahore University of Management Sciences, Lahore, Pakistan. Der bruker de Raman-spektroskopi for å finne TB-signaturer og optisk fiber cavity ring down-spektroskopi for å oppdage Lipoarabinomannan, en viktig strukturell overflatekomponent i alle mykobakterier.

De vil samarbeide med Gulab Devi Hospital i Pakistan:

– Dette er et av de sentrale stedene for det lokale TB-kontrollprogrammet og her vil vi samle inn ulike biologiske prøver, inkludert spytt, kondensert pust, urin, avføring, samt andre kroppsvæsker. Kultur og GeneXpert vil bli brukt som referansestandarder for diagnostisk validering. Dette har ikke blitt gjort før, sier Mustafa.

Den nye testen vil gjøre diagnoseprosessen billigere og enklere å bruke. Den kan også gjennomføres uten spesialisert laboratoriepersonell.

– Den skal dessuten være lett å ta med seg til avsidesliggende områder hvor diagnostiske tjenester er mer begrensete, sier professoren.

Stor innvirkning

Ifølge Mustafa er det rundt 10 millioner TB-tilfeller årlig, hovedsakelig i lav- og lav-middelinntektsland.

– Rask og korrekt diagnose, kombinert med rett behandling vil betydelige redusere sykelighet og dødelighet, sier Mustafa.

Dette vil også gi økonomiske gevinster for enkeltpersoner, familier og samfunn og bidra til mer bærekraftig helse, samt fattigdomsreduksjon, ifølge professoren.

– Prosjektet er svært sentralt for visjonen og oppdraget til Senter for internasjonal helse og UiB, understreker hun.