Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Covid-19 hos helsearbeidere og biomarkører for long-covid

Amit Bansal disputerer 27.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "SARS-CoV-2 infection in healthcare workers, and biomarkers of long COVID ".

Main content

I denne doktorgradsavhandlingen har vi studert risikoen hos norske helsearbeidere for å bli smittet av SARS-CoV-2 i de første smittebølgene med koronaviruset. Det eksisterte ikke kunnskap om prevalens og risikofaktorer for smitte hos helsearbeidere fra tidligere. Etter smitte er long-covid blitt et internasjonalt helseproblem. Long-covid diagnosen er midlertid klinisk, og det finnes enda ingen objektiv diagnostisk test.

I starten av pandemien estimerte Bansal og kollegaer at 10,5% av helsearbeidere ble smittet med covid-19 blant de 1214 norske helsearbeidere som inngikk i studiene i 2020, med en betydelig høyere risiko med påvist smitte i hjemmet og høyrisikoarbeid på sykehus. Dette stemmer med internasjonale estimat på 11% smitterisiko blant 283.932 internasjonale helsearbeidere i 2020-21, med stor variasjon avhengig av land, sirkulerende virus varianter og type helsearbeid (variasjon = 1-59%). Vi fant at det å dele husstand med bekreftet covid-19-tilfeller var den sterkeste risikofaktoren for smitte blant helsepersonell. Manglende opplæring innen smittevernrutiner og utilstrekkelig bruk av personlig smittevernsutstyr, samt å utføre aerosolgenererende prosedyrer og arbeid som renholder økte smitterisikoen ytterligere. Omvendt fant vi at tidligere karantene og hyppig desinfisering av berøringsflater var beskyttende faktorer.

Det er et stort behov for en diagnostisk test for long-covid. Maskinlæringsmodeller identifiserte 14 biomarkører som var sterkt assosiert med long-covid eller bedring etter sykdom blant voksne i Melbourne, Australia. Ved longitudinell analyse fant vi at verken covid-19-booster-vaksinasjon eller nysmitte utløste de samme inflammatoriske og nevrologi-relaterte biomarkører observert etter primær infeksjon. Dette kan tyde på en endret immunrespons hos individer som utviklet med long-covid ved ny infeksjon.

Disse resultatene bekrefter viktigheten av covid-19 smitteverntiltak hos helsearbeidere, og funn av mulige biomarkører for long-covid.

Personalia

Amit Bansal er utdannet lege. Han har mastergrad i internasjonal samfunnshelse og tre diplomer i allmennmedisin, fotballmedisin og avhengighetsmedisin. Han har interesse for og erfaring innen translasjonell medisinsk teknologi, samfunns- og farmasøytisk medisin. Han begynte som stipendiat i Bergen covid-19 forskningsgruppe ved influensasenteret i 2020. Hovedveileder er professor Rebecca Jane Cox og medveileder er professor Kristin GI Mohn.