Tildeling fra Kreftforeningen til tre av CCBIOs forskere
Kreftforeningen har nylig delt ut årets midler til kreftforskningsprosjekter. Åtte forskere fra Bergen nådde opp i tildelingen, og deriblant hele tre fra CCBIO.
Main content
Totalt mottok Kreftforeningen 141 søknader som ble vurdert av uavhengige internasjonale eksperter. 27 toppforskere nådde gjennom det syltrange nåløyet og mottar opptil 8 millioner kroner hver. Brystkreft, tykktarms- og endetarmskreft er de dominerende kreftformene, der forskjellige former for immunterapi og presisjonsmedisin dominerer både blant innsendte og innvilgede prosjekter. For første gang støttes flest prosjekter fra utenfor Oslo.
Carina Strell
Carina Strell er en av CCBIOs forskere som er tilgodesett i årets tildeling, med 8 millioner kroner.
For to år siden fikk hun 2 millioner kroner fra Kreftforeningens pionérprosjekter. Da ønsket hun å utvikle et verktøy for å kartlegge hvordan kreftceller reagerer på immunterapi.
– Denne tildelingen gir oss nå muligheten til å teste ut verktøyet, som vi håper skal gjøre det mulig å identifisere hvem som vil ha nytte av behandlingen og hvem som ikke vil ha det. Jeg er veldig glad og takknemlig, sier hun til Kreftforeningen.
Strells gruppe undersøker aktivering av PD1-PDL1 (immunsjekkpunkt-proteiner) i diagnostiske vevsprøver. Dette er viktig for å vurdere effekten av immunterapi, spesielt med bruk av sjekkpunkthemmere, som er de vanligste medikamentene i kreftbehandling.
Bjørn Tore Gjertsen
Med åtte millioner kroner fra Kreftforeningen skal Bjørn Tore Gjertsen og gruppen hans arbeide videre med utvikling av nye metoder for å tilpasse behandling ved akutt myelogen leukemi (AML). Forskningsmidlene skal brukes til å analysere blodprøver fra pasienter med AML. Målet er å kunne forutsi hvordan de vil respondere på behandling.
– Vi tar en blodprøve før vi starter opp behandlingen, etter åtte dager og etter et par måneder, i den kroniske fasen av sykdommen, forteller Gjertsen i et intervju til HealthTalk. Disse prøvene vil kunne vise om pasientene responderer på behandling allerede etter første dag, i stedet for å vente flere uker. Dermed vil pasienten kunne få riktig behandling mye tidligere, og spare verdifull tid på prøving og feiling.
Bjørn Tore Gjertsen har dobbel grunn til å feire, for nylig ble han tildelt Helse Vests forskningspris for 2024. Han ble tildelt forskningsprisen for forskningen sin på blodkreft, spesielt på AML, og evnen han har til å kombinere grunnforskning med praktisk behandling.
Donald Gullberg
Donald Gullberg mottar 5,06 millioner fra Kreftforeningen til prosjektet Targeting the pro-tumorigenic integrin α11β1 in pre-clinical models.
Forskningen Gullbergs gruppe gjør i forbindelse med CCBIO dreier seg om integrin α11. Integriner er små proteiner på cellenes overflate som formidler kontakt mellom cellens bevegelsesapparat og miljøet rundt. Tidligere studier har vist at integrin α11 er viktig for at kreftsvulster kan vokse, og Gullbergs prosjekt handler om å forstå rollen til integrin α11 på molekylært og cellulært nivå, med det målet å få en bedre forståelse av dens rolle i svulstens støttevev. Gullberg vil med denne tildelingen utføre videre studier av rollen til integrin α11 ved å innføre to nye musemodeller i forskningen, og utforske den potensielle bruken av α11-funksjonsblokkerende antistoffer i tumormodeller.
Gratulerer med tildelingen til alle tre, og dobbelt gratulasjon til Gjertsen!