Helsefremming og mestring for personer med demens
Martine Kajander disputerer 18.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Health promotion in early-stage dementia".
Main content
Demens er en global utfordring, og antallet personer som utvikler demens øker. Per i dag finnes det ingen kurerende behandling. Det overordnede målet med denne doktorgradsstudien var å undersøke innvirkningen av en 12-ukers helsefremmende brukerskole (Demensskolen) for personer med demens i tidlig fase. Data ble samlet inn gjennom intervjuer med personer med demens i tidlig fase som hadde deltatt på Demensskolen, og deres pårørende ble også intervjuet. Videre ble data innsamlet gjennom direkte observasjon av deltakerne mens de var på Demensskolen, og gjennom spørreskjemaer før og etter deltakelse. Funnene viste at Demensskolen ble godt mottatt av deltakerne. Mange opplevde et "tomrom" etter å ha fått diagnosen og hadde fått lite informasjon om sykdommen. Demensskolen viste seg å være en viktig brobygger over dette "tomrommet" ved å imøtekomme informasjonsbehovet til personer med demens i tidlig fase, bidra med sosial støtte fra personer i samme situasjon, lette prosessen med å akseptere diagnosen og legge til rett for økt kommunikasjon mellom deltaker og pårørende. Direkte observasjoner av gruppene indikerte at en kombinasjon av interaksjoner med andre personer med demens i tidlig fase, kursstrukturen og kursledere med helsefaglig bakgrunn bidro til å fremme mestring, etablering av gode helsevaner og myndiggjøring hos personer med demens i tidlig fase. Funnene viste også at endringer i depressive symptomer etter deltakelse på Demensskolen var assosiert med deltakernes utdanningsnivå og alder. Mer spesifikt forbedret depressive symptomer seg mer hos deltakere med grunnskole- og videregående utdanning sammenlignet med deltakere som hadde høyere utdanningsnivå. Mens eldre deltakere hadde en mindre forbedring i depressive symptomer sammenlignet med yngre deltakere.
Personalia
Martine Kajander (f. 1987) er sykepleier og har en mastergrad i helsevitenskap fra Universitetet i Stavanger (2014). Doktorgradsarbeidet er utført ved SESAM - Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling, Helse Vest, og Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder er professor Ingelin Testad, senterleder SESAM. Professor Halvor Næss og professor Clive Ballard er biveiledere. Studien er finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Nasjonalforeningen for folkehelsen.