Tre millioner til å avkolonisere pensum på UiB-masterprogram
– Vi kommer til å undervise i kursene på fem universiteter på ulike måter, men utvikler et felles pensum og en del felles læringsmateriell, sier professor i statsvitenskap, Lise Rakner.
Main content
Det engelske masterprogrammet Politics and Governance of Global Challenges startet opp i 2022, og er dermed det nyeste masterprogrammet ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Ideen bak masteren var at man ønsket seg en ekte internasjonal master – et globalt klasserom, forteller professor i statsvitenskap, Lise Rakner, som leder programmet.
– I en stadig mer polarisert verden, trenger vi globale arenaer for å diskutere de største globale utfordringer vi stå foran, sier hun.
– Når man underviser om globale utfordringer må man se det gjennom globale briller. I fjor var denne masteren det åttende mest søkte masterprogrammet på UiB – etter å bare ha eksistert i to år. Det er vi litt stolte av, sier Rakner.
Fem universiteter går sammen
Nylig fikk masterprogrammet tre millioner kroner fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og deres Utforsk-program, for prosjektet «A Global Classroom for Global Challenges». Prosjektet begynner offisielt i mars 2025 og varer til 2028, og ledes av professor Regine Paul, professor Lise Rakner og førsteamanuensis Martina Vukasovic fra Bergen.
– Fem universiteter – Universitetet i Bergen, University of Washington, University of Toronto, University of Western Cape og University of Sao Paolo har gått sammen og forpliktet oss til å avkolonisere pensum, sier Rakner.
Felles undervisningsmateriale
De fem universitetene skal utvikle felles pensum for to nye kurs: «Climate Governance in a global classroom» og «Migration and citizenship in a global classroom». Det overordnede målet med prosjektet er å forbedre kvaliteten, relevansen og effektiviteten av undervisning og læringen.
– Vi kommer til å undervise i kursene på fem universiteter på forskjellig vis. Vi skal lage felles undervisningsmateriale og studentene på alle fem lærestedene vil delta via lærer og studentmobilitet. Studentene fra de fem universitetene får mulighet til å ta et semester på masteren på et av de andre universitetene. Tre av studentene våre reiser ut allerede nå. Dette er en dream come true, sier Rakner.
– Vi har faktisk fått et ekte globalt klasserom her i Bergen, og forpliktet oss nå til å jobbe med problemstillinger i et globalt perspektiv. Vi stiller spørsmål som «Hvordan ser klimaendringene ut fra Sør? Er klimadebatten egentlig en eurosentrisk debatt? Hvem definerer om migrasjon er en utfordring eller en mulighet?»
En statsvitenskapelig linse
Masterprogrammet Politics and Governance of Global Challenges er basert på prosjektbasert læring. Det betyr mye gruppearbeid, og en forpliktelse til å sette undervisning i sentrum. Masterprogrammet gir også studentene mulighet til å ha internship, bygge et eget semester med selvvalgte kurs, eller dra på utveksling.
– Vi setter globale utfordringer i et statsvitenskapelig perspektiv. Hvordan kan vi bruke statsvitenskap-verktøykassen til å forstå disse utfordringene, spør Rakner.
I dag er det studenter fra 10 forskjellige land som tar masteren, og søknadsfristen for neste års kull er 1. mars for studenter fra EU og 15. april for studenter bosatt i Norge.