Home
Centre for Sustainable Area Management (CeSAM)

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Naturavtalen

Støtte til forskeroppropet for Naturavtalen

I oppropet «Stortinget må sette kunnskapen i arbeid for å stoppe naturtapet» har vi fått over 750 underskrifter og mange støtteerklæringer i kommentarfeltet.

forskeropprop
Photo:
opprop.net

Main content

Kommentarene til oppropet bærer tydelig preg av sterkt engasjement for naturen, med et ønske om at myndighetene skal handle raskt og effektivt. Her er en oversikt over de vanligste argumentene kategorisert i 7 hovedtemaer:

1. Manglende handling fra myndighetenes side

Mange uttrykker frustrasjon over at politiske tiltak og handlingsplaner er vage, lite konkrete eller utilstrekkelige for å stoppe tap av norsk natur og biologisk mangfold. Eksempelvis påpekes det at regjeringen ikke tar naturkrisen på alvor eller følger opp internasjonale avtaler som nettopp Naturavtalen.

2. Naturens egenverdi og viktigheten for menneskelig liv og helse

Mange fremhever naturens egenverdi og dens uunnværlige rolle for menneskers helse, velvære og grunnlag for eksistens i fremtiden. Argumenter som at naturødeleggelse og «redusert helsetilstand» i økosystemene også truer menneskelig helse og eksistens er vanlige.

3. Kunnskapsbasert forvaltning

Flere av dem som underskriver kritiserer at tilgjengelig forskning og vitenskapelige råd ikke brukes til å informere politiske beslutninger. De etterlyser tiltak som bygger på tilgjengelig forskning og kunnskap om konsekvenser for naturen og samfunnet.

4. Krav om konkrete tiltak

Det er et gjennomgående krav om å formulere spesifikke, målbare og tidsbestemte handlinger for å bremse naturtapet. Dette inkluderer tiltak som restaurering av skadet natur, etablering av verneområder og strengere lover og reguleringer som prioriterer naturhensyn.

5. Kritikk av økonomiske prioriteringer

Mange uttrykker misnøye med at kortsiktig økonomisk vekst og utbygging prioriteres fremfor bærekraftig bruk og bevaring av natur. Dette inkluderer kritikk av utbyggingsprosjekter som vindmølleparker og infrastrukturutbygging som går på bekostning av store (og i noen tilfeller uberørte) naturområder.

6. Ansvar for fremtidige generasjoner

Mange av dem som har signert føler på et stort ansvar for kommende generasjoner. De ønsker å bevare naturen både som en ressurs og en verdi for barn og barnebarn.

7. Globale og nasjonale forpliktelser

Det pekes på at Norge, som en ressursrik nasjon, har et særlig ansvar for å handle både nasjonalt og internasjonalt. De refererer til Naturavtalen og Parisavtalen og andre internasjonale forpliktelser.