GIS-koordinator hos Statsforvalteren i Agder
Alvilde Tønnesen fullførte sin master i samfunnsgeografi våren 2024. Nå jobber hun som GIS-koordinator hos Statsforvalteren i Agder.
Main content
Hvorfor studere geografi?
Morsomt nok var årsstudium i geografi andrevalget mitt, da jeg ikke kom inn på studiet jeg trodde jeg ville inn på. Jeg syntes at geografi på videregående var gøy, så tenkte det ville bli et gøy "ventestudie". Det tok ikke lang tid før jeg skjønte det var geografi det var meningen jeg skulle studere.
Mye av det som interesserte meg og det jeg syntes var viktig var samlet i ett studie. Jeg valgte derfor å fortsette med bachelor og master i geografi for å få en bredere forståelse, og for å kunne være med på å faktisk gjøre en forskjell i verden, istedenfor å bare å snakke om det.
Jobben som GIS-kooridator
Som GIS-Koordinator hos Statsforvalteren i Agder har jeg ansvar for GIS i hele embetet. Det betyr at ingen arbeidsdager er like, og at jeg får lov til å holde på med mye forskjellig. Jeg styrer hverdagen selv og kan dermed forme arbeidsoppgavene slik jeg ønsker.
Kort fortalt er jobben min å gjøre kollegaene mine sin jobb lettere. Jeg kan for eksempel hjelpe kollegaene mine i alle avdelinger med å visualisere det de holder på med, slik at de kan forstå det bedre. Jeg har også ansvar for embetets kartinnsynsløsning som saksbehandlerne bruker i sin hverdag. I tillegg representerer jeg embetet i ulike GIS-relaterte anledninger og samarbeid slik som fylkesgeodatautvalget.
Arbeidsplassen ligger på toppen av Fløyheia i Arendal (nesten som Fløyen i Bergen), så jeg har veldig fin utsikt fra pulten min.
Geografi og arbeidsrelevans
GIS er bare en liten del av utdanningen min, men resten av geografifagene kommer også godt til nytte. Som geograf har jeg stor forståelse for det mine kollegaer jobber med, og hvorfor det er viktig arbeid. Jeg ser sammenhenger mellom de ulike temaene som embetet jobber med, noe som jeg kan trekke inn i mine arbeidsoppgaver. Geografer er nemlig som poteter på arbeidsplassen - vi kan plasseres i mange sammenhenger, og vi vil mestre mange av de.
Dessuten har det å være student, og det å skrive masteroppgave, lært meg å jobbe selvstendig. Siden jeg er den eneste som jobber 100% med GIS i embetet, må jeg styre hverdagen selv og initiere egne oppgaver.
Noe jeg skulle ønske at noen fortalte meg som student
Det er ikke farlig å begynne å jobbe. Arbeidsdagen min er meningsfull og jeg gleder meg til å dra på jobb.
Du trenger ikke å være ekspert før du starter i jobb. Jeg hadde imposter syndrom før jeg begynte, men allerede første arbeidsdag sa direktøren min at du får lov til å være ny de første to årene du arbeider hos oss (uavhengig av om du er nyutdannet eller ei). Jeg har til og med kollegaer som har jobbet der i fire - fem år nå, og som fortsatt føler seg nye. Da kunne jeg senke skuldrene og få lov til å bruke tid på lære meg alt jeg trenger å lære meg.
Det er rom for å gjøre feil! Det betyr bare at du er et menneske.
De beste minnene fra studietiden
Noe av det første jeg husker da jeg begynte å studere geografi var hvor fint det var at vi var flere som interesserte oss for de samme tingene. Mitt beste studieminne må være da vi dro på feltarbeid til Aalborg for bacheloroppgaven. Det var både sosialt og faglig gøy.
Ellers har jeg mange gode minner fra GeoQuiz, GeoJulebord og selvfølgelig masterlesesalen!
Råd til dagens og morgendagens geografistudent
Prøv å finn den studieteknikken som fungerer for deg. Om du ikke lærer noe av å lese, er det ikke vits i å bruke tid på å prøve å lese heller. Husk å ha det gøy, og ikke vær for streng med deg selv! Sett en strek i løpet av dagen/uka for når du skal studere. Du er sannsynligvis mer effektiv i løpet av uka om du tar deg fri i helga :)
Til deg som vurderer å studere geografi: Hva venter du på?