Home
Department of Social Anthropology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
masteroppgave

Mennesker, Strand, Seawall: En antropologisk studie av hvordan mennesker tilpasser seg forandringer i infrastrukturen som skjer på grunn av klimaforandringer i Wamberal/Terrigal-området

Main content

Masteroppgave levert ved Institutt for sosialantropologi, høst 2024.

Av: Alexander Nicolas Dittrich
Veileder: Professor Edvard Hviding

Denne masteroppgaven utforsker spenningen mellom kystsikringstiltak og deres sosiale og miljømessige konsekvenser, med utgangspunkt i konflikten rundt den mulige byggingen av en Seawall i Wambera/Terrigal-område, på Australias Central Coast. Feltarbeid utført over flere måneder i 2023 danner grunnlaget for en dypere forståelse av hvordan klimaforandringer, lokalsamfunn og diskursiv motstand veves sammen i møte med miljømessige utfordringer. Oppgaven kontekstualiserer kystforvaltning som både et praktisk tiltak og en symbolsk handling, der strender som Wamberal representerer mer enn geografiske landskap; de er også knutepunkter for sosiale relasjoner, økonomiske interesser og politiske motsetninger.

Ved å innlemme metoder fra antropologi og diskursanalyse undersøker jeg hvordan potensielle planer om å bygge en Seawall fungerer som en katalysator for komplekse diskusjoner om eierskap, ansvar og bærekraft. Oppgaven argumenterer for at slike prosjekter, til tross for deres praktiske mål om kystsikring, ofte avdekker underliggende konflikter rundt klasse, gentrifisering og boligkrise. Gjennom en rekke dybdeintervjuer og observasjoner, samt interaksjoner med både lokale myndigheter og aktivistgrupper som SOS – Save Our Sands, blir det tydelig hvordan lokale narrativer om natur og modernitet forhandler seg frem mellom motstridende interesser.

Som en sensorisk og kontekstuell tilnærming til feltarbeid utforsker oppgaven hvordan miljø og menneskelige aktører sammen skaper diskurs om kystlandskapets fremtid. Inspirert av teorier fra Graeber, Foucault og Bourdieu analyseres motstandsstrategier, inkludert direkte aksjoner og symbolsk interaksjonisme, som uttrykk for en kollektiv kamp for å bevare Wamberals unike kyststripe.

Oppgaven kombinerer lokale erfaringer med bredere teoretiske rammer, inkludert antropologiske perspektiver på natur, diskurs og materialitet. Den søker ikke bare å forstå hva Seawalls er som infrastruktur, men også hvordan de fungerer som symboler som forstyrrer og utfordrer etablerte samfunnsstrukturer. Dermed plasseres arbeidet i skjæringspunktet mellom miljøantropologi, sosial teori og kystforvaltning.

Nøkkelbegreper: Seawall, klimaforandringer, diskursanalyse, gentrifisering, kystforvaltning, Australia, miljøantropologi.