Veiledning for bedømmelsekomite til førsteamanuensisstilling
Main content
Veiledning for den sakkyndige komité ved bedømmelse av søkers vitenskapelige kvalifikasjoner til fast vitenskapelig stilling som førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, UiB.
Vedtatt av styret ved Det juridiske fakultet 17.03.2015, sak 20/15.
1) Grunnlagsdokumenter
Følgende dokumenter er grunnlag for den sakkyndige komités arbeid:
- Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger jf. Lov av 1. april 2005 om universitet og høyskoler § 6-3(6)
- 3.1.2 Regler om tilsetting i vitenskapelige stillinger og faglige/administrative lederstillinger, vedtatt av universitetsstyret 28.mai 2014.
- Utlysningstekst som også inkluderer stillingsomtale.
2) Nærmere om vurderingen av de vitenskapelige kvalifikasjonene
Sammen med søknaden skal det følge en fullstendig liste over søkerens vitenskapelige arbeid. Søkeren skal i sin søknad selv peke på de vitenskapelige arbeidene som anses viktigst i produksjonen (opp til 10). Alle utpekte arbeid må være blant de som sendes inn for bedømmelse. En eventuell sidetallsbegrensning vil fremgå av utlysingsteksten.
Søkeren må dokumentere generell rettsvitenskapelig kompetanse med skriftlige arbeid innen privatrett, offentlig rett, internasjonal rett eller allmenn rettsteori. Minst ett arbeid må gi en dyptgående analyse med grunnlag i norske rettskilder, eller i folkerettslige eller andre internasjonale rettskilder som kaster lys over spørsmål med betydning for Norge.
For å bli tilkjent kompetanse som førsteamanuensis må søker ha norsk doktorgrad i rettsvitenskap eller likeverdig rettsvitenskapelig kompetanse. Tilsvarende utenlandsk doktorgrad eller kompetanse er likestilt med norsk doktorgrad.
For å kvalifisere til fast vitenskapelig stilling må søkeren legge fram vitenskapelige arbeid av god kvalitet.
Arbeidene bør være publisert, fortrinnsvis i tidsskrifter med fagfellevurdering, på forlag med fagfellevurdering eller i gradsbedømt monografi – eller klart være av en slik kvalitet at de kvalifiserer for slik offentliggjøring og utbredelse.
I tillegg til å bedømme den samlede vitenskapelige produksjon skal komitéen også legge vekt på søkerens forskningsaktivitet de siste 5 – 10 årene. Det skal legges vekt på om søkerens faglige aktivitet den siste tid har vist stigning, stagnasjon eller tilbakegang.
3) Bedømmelsens form
Komitéens innstilling skal utformes etter følgende punkter:
- Redegjøre for komitéens formelle grunnlag for vurderingene; forskrifter, gjeldende regler fra Regelsamlingen til UiB, utlysningstekst, stillingsomtale, veiledninger osv. som er grunnlaget for komitéens arbeid.
- Hver søker gis en kort omtale med hensyn til utdanning, vitenskapelige kvalifikasjoner. I omtalen skal det oppgis antall innleverte publikasjoner, (med titler og eventuelle medforfattere), samt publiseringskanal. Omtalen av hver av søkerne avsluttes med konklusjon om hvorvidt søkeren er kvalifisert for stillingen og om vedkommende hører til blant de best kvalifiserte.
- Den sakkyndige komité gir så en mer grundig omtale av de 3 best kvalifiserte søkernes vitenskapelige arbeider per utlyst stilling.
- Komitéen gir avslutningsvis en samlet, sammenlignende vurdering av de best kvalifiserte søkerne som grunnlag for å konkludere med rangering av de 3 best kvalifiserte per utlyste stilling.
Dersom noen av søkerne ut fra vitenskapelige kvalifikasjoner står tilnærmet likt, skal dette fremgå av innstillingen. Så vidt mulig skal komitéen også angi hvor langt fra hverandre søkerne står. Eventuelle dissenser i komitéen skal begrunnes.