Home
Department of Archaeology, History, Cultural Studies and Religion

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Feltarbeid ved AHKR

Retningslinjer for organisert feltarbeid i grupper.

Main content

Rutinene ved AHKR er i tråd med UiBs vedtatte retningslinjer for helse, miljø og sikkerhet ved feltarbeid og tokt (av 02.03. 2009). På feltarbeid hvor ansatte med forskjellige arbeidsgivere eller studenter fra forskjellige læresteder deltar, skal det avklares på forhånd hvilken arbeidsgiver/institusjon som har det overordnete HMS-ansvaret.

For ytterligere henvisinger til aktuelle lover, forskrifter, retningslinjer, veiledninger og hjelpemidler, se HMS-portalen/Feltarbeid og tokt:
https://www.uib.no/internasjonalt/mobilitet/phd/utenlandsstudier/feltarb...

Ansvar

Instituttleder er ansvarlig for at HMS-retningslinjene gjøres kjent og følges opp.
Instituttet oppnevner en faglig ansvarlig for det planlagte feltarbeidet. Ved behov kan en feltleder oppnevnes i tillegg. Instituttleder skal på forhånd forvisse seg om at faglig ansvarlig og ev. feltleder har de kvalifikasjonene som trengs for forsvarlig helse, miljø og sikkerhetsmessig ledelse av feltarbeid.

Studiekonsulent skal orienteres om det planlagte feltarbeidet.
Faglig ansvarlig skal sørge for opplæring, eventuelt sikkerhetsutstyr og beredskap, og sørge for en forsvarlig gjennomføring og oppfølging av feltarbeidet. I tilfeller der faglig ansvarlig ikke er til stede under feltarbeidet, skal ansvar for forsvarlig gjennomføring delegeres til feltleder.
AHKRs verneombud fungerer som verneombud for deltakerne på feltarbeid, dersom det ikke er valgt stedlig verneombud. Der det er over 10 deltakere i mer enn en uke, eller særlige risikoforhold tilsier det, skal faglig leder vurdere behov for og ev. sørge for at stedlig verneombud velges.

Foreberedelse

Risikovurdering
Faglig ansvarlig skal i forkant av feltarbeidet sørge for at risikoforhold ved feltarbeid kartlegges gjennom en risikovurdering. I kartleggingen bør man identifisere aktiviteter som kan medføre risiko for skade på menneske og/eller miljø:

  • På vei til og fra feltarbeid og tokt
  • Mens feltarbeid og tokt pågår
  • I forbindelse med avslutning av feltarbeid og tokt

Faglig ansvarlig oppfordres til å inkludere alle deltagere i dette arbeidet. Når risikoforholdene er kartlagt, skal faglig ansvarlig utarbeide en lokal forebyggende prosedyre for feltarbeidet, og sikre iverksetting av tiltak for å redusere eventuelle risikoforhold.

Se HMS-seksjonens sjekkliste: https://www.uib.no/internasjonalt/mobilitet/phd/utenlandsstudier/feltarbeid-og-tokt

Opplæring / informasjons- og dialogmøter
Faglig ansvarlig har ansvar for at deltakere på feltarbeid og tokt får nødvendig opplæring knyttet til gjennomført risikovurdering. Dette gjøres best ved å innkalle til et informasjonsmøte/dialogmøte.

Feltkort (beredskap)
Faglig ansvarlig og deltakere skal fylle ut feltkort. De kan lastes ned her: https://www.uib.no/internasjonalt/mobilitet/phd/utenlandsstudier/feltarbeid-og-tokt

Feltkortene leveres til studiekonsulent i god tid før feltarbeidet starter. Feltkortinformasjon om studenter på feltarbeid i utlandet skal også registreres i FS.

Faglig ansvarlig skal sørge for at det utarbeides en lokal beredskapsplan og plan for kommunikasjon med instituttet.

Forsikring
Deltakere på feltarbeid skal være forsikret.

Under feltarbeidet

Faglig ansvarlig / feltleder skal

  • påse at deltakerne og AHKR snarest får melding dersom det forekommer
    • endringer i oversikten over deltakere
    • endringer i reiseruten
    • noe i landet eller på stedet som kan påvirke deltakernes sikkerhet
  • sørge for at det ved avvik, nestenulykke eller ulykke iverksettes nødvendige skade­begrensende tiltak
  • melde avvik, nestenulykker eller ulykker til AHKR

  • iverksette ”Sentral bredskapsplan for UiB/UNIFOB AS” dersom nødvendig.

  • føre internkontroll/dagbok for feltarbeidet og holder instituttleder orientert om viktige forhold.

  • gi advarsler og bortvise deltakere som ikke retter seg etter sikkerhets­bestemmelser (og registrere eventuelle tilfeller i internkontrollen/dagboken)

  • være tilgjengelig for AHKR når feltarbeidet er i gang.

Den enkelte deltaker skal

  • rette seg etter sikkerhetsrutiner og lokale tilpasninger som kreves for forsvarlig helse, miljø og sikkerhetsmessig gjennomføring av feltarbeidet

  • vurdere sikkerheten i aktiviteten, utføre nødvendige justeringer og ev. stoppe aktivitet av sikkerhetsmessige grunner

  • informere faglig ansvarlig / feltleder om helsemessige og andre forhold som kan ha betydning for sikkerheten ved gjennomføring av feltarbeidet

Etterarbeid og evaluering

Ved avslutning av feltarbeid og tokt melder faglig ansvarlig fra til AHKR. Studiekonsulent makulerer feltkortene.

Eventuelle avvik, nestenulykker og ulykker som er meldt, eller blir meldt etter avsluttet feltarbeid, skal følges opp av AHKR. Helsepersonell involveres etter behov. Dersom feltarbeid har medført dramatiske hendelser, kan det være aktuelt med ytterligere oppfølging. Instituttleder skal vurdere om kriseteam skal kobles inn.

Evaluering av feltarbeid skal inngå som en integrert del av det lokale HMS-arbeidet ved enheten. Internkontroll/dagbok er her et viktig verktøy.