Gikk forfedrene våre kledd i brennesle?
Et 2800 år gammelt tekstil fra Danmark som man hittil har antatt var laget av lokalt lin, er faktisk laget av importerte brenneslefibre, viser ny forskning.
Main content
Funnet presenteres i Nature-journalen Scientific Reports av et internasjonalt forskerteam ledet av Bodil Holst ved Universitetet i Bergen. Deres analyse viser at produksjon av vevde plantefibertekstiler i bronsealderens Europa ikke bare var basert på dyrkede planter, men også på målrettet utnyttelse av ville planter.
Ved hjelp av en ny mikroskopimetode utviklet i Bergen, identifiserte Holst og hennes kolleger tekstilet som brennesle. Videre analyser utført ved Københavns Universitet viste at brenneslene ikke kan ha vokst i Danmark, men trolig i Østerrike. Ettersom linproduksjon var kjent i Østerrike på denne tiden, tyder dette på at brenneslefibrene var valgt bevisst i stedet for lin. Resultatene utfordrer også eksisterende antagelser, som har gått ut fra at tekstilproduksjonen i bronsealderen hovedsakelig var basert på lokale produkter. Kanskje er internasjonal moteindustri ikke noe nytt.
Les også mer hos forskning.no.