Forbrukerprosjektet
Main content
Forskningen går på nye styringssystemer som kommer utenom og i tillegg til de statssentrerte. Dette inkluderer nye borgerroller, slik som politisering og bevisstgjøring av forbrukerne og organisasjoner det forskes på er Fair Trade og Slow Food. I tillegg forskes det på organisasjoner som ønsker å påvirke og bevisstgjøre gjennom forbruk, slik som Grønn Hverdag og Fremtiden i våre hender. Fokusområder og tema for forskningen er nye organiseringsformer og nye styringstenkemåter som virker og det kan se ut til at dette gjelder der den tradisjonelle institusjonspolitikken har problemer; for eksempel på områdene miljø, etikk, solidaritet, fattigdom. Det er allerede laget flere masteroppgaver på feltet og det er plass til mange flere. Vi har samarbeidslinjer med SlowFoods gastronomiske universitet i Italia og med det internasjonale nettverket knyttet til Consumer Citizenship. Dette samarbeidet gir oss gode kontakter og tilgang til data.
Et annet viktig område det forskes på er de nye styringsformene som er tett koblet til markedsfenomenet og reguleringen av markeder. Politikk iverksettes i stigende grad ved at markedene skal realisere verdier, mer eller mindre hjulpet av formalisert reguleringspolitikk. Det har gjort klassisk regulering til et mer aktuelt tema og nye reguleringsformer blir etablert. Eksempler på dette er selvstendig standardsetting, samarbeid med forbrukerorganisasjoner og utvikling av nye etiske krav. Etiske og miljøansvarlige hensyn tas i større grad av næringslivet og aktive forbrukergrupper påvirker styringen av strukturen i dagligvarebransjen. Det er eksempler på at dette kan lede utviklingen i ønskede retninger; som for eksempel målsetningen om andelen økologisk landbruk og merkeordinger på mat. Denne markedstankegangen kan vi også finne innenfor helsepolitikken der pasienter i stadig større grad oppfører seg som bevisst forbruker med frie valg og rettigheter. Dette blir et system for forming av politikk med stor avstand, desentralisert styring og mange indirekte ledd og det blir nye åpninger for demokratisk påvirking og innflytelse.
Det jobbes med caseområdet mat innenfor tema som: landbruket, matforbruket, verdier knyttet til den enkeltes matvalg, politiske verdier som kobles til maten gjennom Fair Trade, matproduksjonens virkning på klima og miljø etc. Et eksempel på dette er en oppgave under arbeid som omhandler konkurransetilsynets problemer i forhold til regjeringen på matområdet.
Ansvarlig: Thor Øivind Jensen
Masterstudenter som har vært tilknyttet prosjektet:
Eirik Asker Pettersen: Fra ildsjel til institusjon - En studie av Fairtrades framvekst i Norge
Carl Christian Grøndahl: Om nye mediers betydning for politisk aktivitet og deltagelse -en teoretisk drøfting og et casestudium-
Oddvar Åmot: Fairtrade-initiativ. Lokale nettverk for kommunal internasjonal solidaritet