Home
Politics, Governance and Innovation

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Main content

Dette forskningsprosjektet har et fokus på å identifisere og studere reguleringsformer som har betydning for klima og miljø, som kan være viktige alternativ til de internasjonale klimaforhandlingene mellom stater. Fokus har vært å identifisere alternative regulative mekanismer som har stor utstrekning, d.v.s som berører mange virksomheter, lokalsamfunn, hushold, etc. Så langt har prosjektet fokusert på virksomheten til kommuner - offentlige aktører som gjennom bindende beslutninger er i stand til å regulere atferden til mange andre noder og virksomheten til forsikringsselskaper og uformelle forsikringsordninger – private reguleringsformer som gjennom insentiver også når ut til mange andre aktører, private og offentlige. Fokus er på den rolle forsikringsbransjen spiller internasjonalt (UNEPs forsikringsinitiativ, forsikringens rolle i UNFCCC forhandlingene, i ’Carbone Discolusure Initiative’, etc.), og forsikringens rolle i to utvalgte land, Sør-Afrika og Norge. Prosjektet legger vekt på å studere dette feltet med et utvidet forsikringsbegrep som fanger opp både den formelle forsikring og de mange uformelle mekanismene for forsikring i fattige lokalsamfunn og i den uformelle økonomien. Det legges vekt på å forstå samspillet mellom forsikring og offentlig regulering og hvilke effekter dette har på klima og miljø.

Sentralt i dette prosjektet er også fokuset på ’resiliens’ som en måte å tilnærme seg spørsmålet om bærekraftig utvikling. Det legges vekt på å studere betingelser for resiliens (robusthet, evne til å absorbere forstyrrelser og til innovasjon og utvikling) både i sosiale og økologiske systemer. Det antas at klimaendringene gjør det viktig å studere hvordan vi kan understøtte og gjenreise resiliens i sosio-økologiske systemer. Det legges derfor vekt på å sammenlikne dynamikker og prosesser som styrker eller svekker resiliens i sosiale og økologiske systemer og i forbindelsen mellom disse. Et utgangspunkt er at resiliens-begrepet er i ferd med å bli et brobyggerbegrep som øker muligheten for kommunikasjon og diskusjon på tvers av disiplingrenser og mellom sosiale og naturvitenskapelige fag.

 

Ansvarlig: Jan Froestad