Home
Faculty of Psychology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Ole Åsli

Førsteamanuensis ved Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø.

Main content

Kontaktinformasjon

Ole Åsli (f. 1976) har doktorgrad i psykologi og er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for Psykologi, Det Helsevitenskapelige Fakultet, Universitetet i Tromsø.

Åslis doktorgrad handler om hvordan vi lærer fryktreaksjoner. Mer spesifikt undersøkte man hvor raskt en fryktreaksjon kan oppstå. Tiden fra man blir utsatt for en stimuli man har frykt for til man ser en kroppslig reaksjon på denne frykten sier noe om hvordan prosessene i hjernen foregår. Det ble vist at to tilsynelatende veldig like typer assosiasjonslæring (utsatt betinging og sporbetinging) var markant forskjellige når det gjaldt tiden det tok fra fryktstimulus ble presentert til man så en reaksjon. Noe som igjen peker på at prosessene i hjernen var annerledes. Et sentralt spørsmål her er om den raske reaksjonen er ubevisst, mens den tregere reaksjonen er bevisst?

Etter doktorgraden har Åsli fortsatt å bruke den samme metoden til å undersøke andre aspekter ved frykt og læring. Er det for eksempel slik at ekstinksjon (avlæring) av frykt krever større grad av prosessering enn innlæringen? I tillegg jobber Åsli med prosjekter som undersøker prosessering av emosjonelle ansiktsuttrykk. Ett av disse studerer personer med autismespekteret og deres reaksjon til sosiale stimuli og da spesielt bilder av ansikter.