Christiekonferansen belyser risikosamfunnet
Klimatrusselen, svineinfluensa og terrorisme er typiske tegn på vår tids risikosamfunn, mener sosiolog Ulrich Beck. Møt han på Christiekonferansen den 25. april.
![Ulrich Beck Portrett av sosiolog Ulrich Beck](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/media/ulrich_beck_permission_armin_pongs.jpg?itok=3WVC1hFZ×tamp=1579189500)
Main content
Den tyske sosiologen Beck drev nybrottsarbeid med boka «Risikosamfunnet» i 1986. Her pekte han på at industrisamfunnet med alle sine teknologiske fremskritt har skapt mange nye farer: Miljøforurensing, resistente bakterier, ekstreme politiske grupper og andre diffuse trusler kommer snikende som et resultat av menneskenes levesett.
- Beck gjorde oss oppmerksom på at det ikke er mulig å regne seg frem til sikre løsninger på alle problemer. Dette er like aktuelt i dag. Tenk for eksempel på «månelandingen» på Mongstad, som rett og slett ikke lot seg løse, påpeker Atle Møen, førsteamanuensis i sosiologi ved UiB.
Klimakrisen tvinger frem nye tanker
- Jeg har alltid vært begeistret for Beck. Han er omstridt, men jeg mener han tar pulsen på vår tid. Han vil gi et interessant innblikk i hvilke trusler politikere, næringsliv og forskere må forholde seg til i et komplekst samfunn, og hvordan et nytt Europa kan se ut, sier Møen.
I et intervju med Morgenbladet i fjor høst uttalte Ulrich Beck at han tror klimakrisen kan redde verden, fordi den tvinger oss til å tenke nytt om politikk.
Kan vi kontrollere livet?
Fra UiBs egne rekker kommer postdoktor Torunn Fiskerstrand, som vil ta for seg gentesting for å forutsi risiko for sykdom. Professor i filosofi Lars Fredrik Svendsen holder innlegg om kontroll over livet.