Home
History

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Emner

Temaomtale HIM105

Fordjuping i Midtaustens historie

Amusement Park in Baghdad, 1940s
Amusement Park in Baghdad, 1940s.
Photo:
Kamil and Rifat Chadirji Photographic Archive, MIT, Boston

Main content

 

Høsten 2024 tilbys følgende tema på HIM105:

HAJJ: PILEGRIMSREISEN i ISLAMSK HISTORIE, ca. 1000-2000 

 Hajj, den muslimske pilegrimsreisen til Mekka er en av islams fem søyler, og en sentral del av islamsk trosutøvelse. Det er også en reise som historisk har tatt mange former, over land, sjø og med fly, og som har hatt en varierende logistikk, og som har blitt finansiert på ulike måter. Pilegrimsferden har vært en viktig næring for de mange stoppestedene langs karavaneveiene, og i havnebyene underveis. For byene Mekka, Medina og for hele regionen Hijaz har pilegrimsreisen vært en hovedinntektskilde. Sist, men ikke minst, har pilegrimsferden også vært et møtepunkt for muslimer fra hele verden, og et sted der islams religiøse, etniske og kulturelle mangfold har vært gjenstand for meningsutveksling og konflikt.  

 Kurset tar utgangspunkt i hajj-ritualet og Mekka som gammelt pilegrimssted. Derfra presenteres ulike eksempler på hajj reiser fra ulike steder i den islamske verden og til ulike tider, fra Mwansa Musas reise fra Mali på 1300-tallet, til moderne hajj-pakkereiser på 2000-tallet. Kurset vil vise konkrete eksempler på handelsstasjoner som tjente seg rike på hajj-reisene, og hvordan Mekka og Medinas økonomi ble påvirket av statusen som pilegrimsmål. Vi vil også se på hvordan forfattere til ulike tider har skrevet om sin egen pilegrimsreise, og hvordan det å være haji (en som har gjort hajj) har vært kilde til status.