Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Psykologisk barndom

Bjørnar Mortensen Vik disputerer fredag 10. oktober 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”For barna og samfunnet. Psykologi, barneoppdragelse og sosialpolitikk i Norge, ca. 1900 – 1975”.

Main content

Fra tidlig på 1900-tallet vokste det fram en psykologisk forståelse av barn og barnas behov, og utover århundret ble dette hurtig den dominerende måten å forstå barn på. Temaet for denne avhandlingen er hvordan dette har vært med på å forme vår forståelse av barn og barndom. Nærmere bestemt vil det dreie seg om hvordan ulike profesjoner og ekspertgrupper – særlig psykologer og småbarnspedagoger – var med på å forme forståelsen av barnas indre liv og utvikling, og deres psykiske behov.

Avhandlingen er delt opp i to hoveddeler. Første hoveddel undersøker hvordan eksperter beskrev barna i oppdragelsesbøker, familieoppslagsverk og annen litteratur som ga råd om hvordan foreldre burde behandle og oppdra dem. I andre hoveddel undersøkes det hvilken rolle ekspertenes kunnskap om barn spilte i politikkutformingen innenfor områder som barnevern, folkehelse og barnehager.

Av undersøkelsen har det gått frem at psykologisk kunnskap om barn var en flertydig og lite enhetlig størrelse. Den blir i avhandlingen beskrevet som en «kunnskapsmosaikk», som ble tilpasset ulike kontekster, og som kunne endre meningsinnhold i forskjellige sammenhenger. Psykologisk kunnskap om barn ble forenklet og tilpasset, og kontroversielle eller upassende aspekter ved den ble tonet ned, oversett eller endret på i formidlingsprosessen. Avhandlingen har også vist hvordan psykologisk kunnskap var med på å definere problemstillinger og målsetninger for familiepolitikken, samtidig som politikkens målsetninger har lagt føringer for hvilken kunnskap som har vært mest relevant og ettertraktet.

Personalia:

Bjørnar Mortensen Vik (født 1980) fullførte sin mastergrad i historie ved Universitetet i Bergen i 2008. I 2009 ble han ansatt som stipendiat ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR), UiB. Vik jobber for tiden som forsker ved Institutt for AHKR.