Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Små gener med stor virkning på hjernen

Birgitte Berentsen disputerer fredag 28. november 2014 for ph.d. –graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «The microRNA contribution to synaptic efficacy and plasticity in the dentate gyrus».

Main content

Læring og hukommelse antas å avhenge av synaptisk plastisitet, som er langvarige endringer i koblinger (synapser) mellom nerveceller i hjernen. Stimuli fører til at etablerte synapser kan endre styrke og enten svekkes eller forsterkes. Her spiller proteinet Arc en essensiell rolle. Arc har en unik evne til både å kunne forsterke og svekke synapser og har derfor blitt ansett som et nøkkel-gen i synaptisk plastisitet og i dannelsen av langtidshukommelse.

Berentsen har spesialisert seg som elektrofysiolog og har i sitt doktorgradsarbeid utført analyser av hvilken betydning endringer i microRNA-uttrykk har på Arc-proteinet under langtidspotensiering (LTP) og basale tilstander i hippocampus, som er en struktur i hjernen med funksjoner knyttet til hukommelse.

Resultatene i Berentsens avhandling representerer viktige fremskritt innen de molekylære prosessene som ligger bak vår evne til å lære og å huske. Berentsens mål er at kunnskapen kan bidra til behandling av psykiatriske lidelser og hukommelsessvikt.


Personalia:

Birgitte Berentsen, født 1984, er oppvokst i Bergen og er utdannet biomedisiner fra University of Brighton, England. Hun tok sin mastergrad i nevrovitenskap ved Institutt for biomedisin, ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, UiB. Etter ett års forskningsopphold i Jena, Tyskland, startet Berentsen sitt ph.d.-arbeid i Nevrovitenskapelig forskningsgruppe med stipend fra Norges forskningsråd. Prof. Clive R. Bramham har vært Berentsens hovedveileder og Dr. Karin Wibrand var biveileder.