Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Menneskerettighetenes krav til rettergangen i sivile saker

Ola Johan Settem disputerer tirsdag 28. april 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “The balance between procedural safeguards and efficiency - An analysis of the application of the "fair hearing" norm in ECHR Article 6(1) to civil proceedings”.

Main content

Avhandlingens tema er retten til en rettferdig rettergang ("fair hearing") i sivile rettssaker i følge Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 6. Problemstillingen for avhandlingen er hva som skal til for at gjennomføringen av en sivil rettssak skal være i tråd med normen om en rettferdig rettergang. Avhandlingen fokuserer på den balansegangen mellom rettssikkerhet og hurtig saksbehandling som EMK artikkel 6 nødvendiggjør.

Drøftelsene og konklusjonene i avhandlingen bygger på et omfattende domsmateriale fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Rundt 1500 EMD-avgjørelser er analysert og inngår i kildegrunnlaget for avhandlingen.

Et hovedfunn i avhandlingen er at det følger av EMDs praksis at de nøyaktige implikasjonene av rettferdig rettergang-normen vil variere veldig i lys av hvilke konkrete omstendigheter som foreligger. Visse minimumskrav må imidlertid alltid være innfridd, og da først og fremst at hver part får en effektiv og reell mulighet til å bli hørt med hensyn til alle sider ved saken.

Videre er det et hovedpoeng i avhandlingen at deler av EMDs praksis om "rettferdig rettergang"-normen kan kritiseres som inkonsekvent. Avhandlingen kommer med flere konkrete forslag til hvordan EMDs praksis om enkeltspørsmål kan bli mer konsekvent og bedre i samsvar med visse grunnleggende prinsipper for tolkningen av EMD.

Underveis i avhandlingen drøfter forfatteren en rekke praktiske prosessuelle problemstillinger i lys av de grunnleggende prinsipper som kan utledes fra rettferdig rettergang-normen. Eksempler på slike problemstillinger er:

 - Når må det avholdes muntlige forhandlinger i forbindelse med sivile rettssaker?

- Hvor omfattende bevisførsel kan partene kreve å få gjennomføre?

- Når har parter i sivile rettstvister krav på fri rettshjelp fra det offentlige?

 

Personalia:

Ola Johan Settem er født 10. april 1981. Han bor nå i Finnøy kommune i Rogaland. Han vokste opp i Surnadal, Møre og Romsdal. Han var ferdig utdannet jurist i 2008. Han arbeidet som dommerfullmektig ved Bergen tingrett 2008-2010, og arbeidet med sin Ph.d.-avhandling fra høsten 2010 til høsten 2014. Han var fylkestingsrepresentant i Hordaland 2007-2011 (KrF). Han har siden høsten 2014 arbeidet som senioradvokat i Kluge advokatfirma i Stavanger.