Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
ny doktorgrad

Sensibilisering mot fiskeparasitten kveis i Norge

Aung Htun Lin disputerer mandag 11. mai 2015 for ph.d. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “IgE sensitization to the fish parasite Anisakis simplex in Norway”.

Main content

Kveis er en type rundorm som er meget vanlig i villfisk fra sjøen. Den viktigste kveisarten er Anisakis simplex, som vanligvis setter seg på fiskens innvoller og av og til i fiskekjøttet. Kveisen dør ved frysing, steking, koking eller sterk salting over lengre tid. Mennesker kan få kveisinfeksjon og/eller allergi ved å spise rå eller lettbehandlet fisk som inneholder levende parasitter. Men noen studier har vist at spor av død kveis i prosessert fiskemat vil også kunne utløse allergisk reaksjoner hos noen mennesker.

De siste årene har kveisinfeksjon og allergi blitt et voksende folkehelseproblem i store fiskespisende nasjoner som Japan og Spania. Det er også et høyt forbruk av fisk i Norge, men utbredelsen av kveisallergi er ikke kjent enda.

I denne avhandlingen ble forekomsten av sensibilisering mot kveis i Norge undersøkt. Blodserum fra 993 blodgivere og 414 “allergiske” pasienter var testet for kveisspesifikke antistoffer og andre vanlige allergener, slik som fisk, midd og skalldyr. Resultatene viste at 0,0 % av blodgiverne og 0,2 % av “allergikerne” er sensibilisert mot kveis. Det er betydelig lavere enn prosentandelen i Japan og Spania. I disse landene er det vanlig å spise villfanget fersk eller lett behandlet fisk, f.eks. sushi og marinert ansjos. Slike produkter utgjør en mulig smittekilde for levende kveis som anses å være nødvendig for sensibilisering og allergi. Det er svært liten grad av slike matvaner i Norge, noe som kan forklare den lave forekomsten av kveissensibilisering i Norge.

I konklusjonen, den lave sensibiliseringen indikerer at kveis sannsynligvis ikke er et folkehelseproblem i Norge.

Personalia:

Aung Htun Lin ble født i 1969 i Myanmar (Burma), tok medisinsk utdanning ved Hacettepe Universitet i Tyrkia og er nå bosatt i Bergen. Doktorgradsarbeidet utgår fra Institutt for Biologi ved Universitetet i Bergen. PhD MD Thien Van Do og Professor MD Erik Florvaag ved Haukeland Universitetssykehus har vært veiledere.