Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Utvikling og regulering av tannens nerveforsyning

Kyaw Moe disputerer 16. juni for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Molecular Regulation of Dental Axon Pathfinding and Patterning”.

Main content

Tennene er viktige for tygging og finfordeling av mat, og kontrolleres av nervene. Nervene trengs ogsåfor beskyttelse av tennene slik at vi f.eks. ikke ødelegger dem ved å tygge for hardt. Nervene ligger inne i tennene og rundt tennenes røtter. Selv om vi til vanlig ikke er bevisst tennenes nerver, er nervetettheten svært stor i voksne tenner, og de ulike nervetypene ligger inne i tennene etter nøyaktig plan og mønster. Nervene gir fort beskjed om mulige skadelige prosesser i tennene. Som kjent kan tannpine være ubehagelig.

Moe har i sin avhandling forsket på hvordan tenner får sin nerveforsyning og hvordan nerveforsyningsmønster blir dannet. Han har forsket på utvikling og regulering av tennenes nerver i fortann- og jekselanleggene i villtype (normale) og genmodifiserte mus. Hans resultater viser at nerveveksten er nøyaktig styrt, og at de vokser inn i tennene i en bestemt rekkefølge: nervene som overfører smertesignal vokser inn i tennene først og nervene som styrer blodstrøm inne i tennene vokser senere og følger de første. Ved bruk av genmodifiserte mus viste han at proteinet semaphorin 3A er nødvendig for innvekst og fordeling av nervene i et spesifikt mønster inne og rundt tannanleggene, både i fortenner og jeksler i mus. Lokalisering av semaphorin 3A i fortannanleggene tyder på at semaphorin også kan styre vekst av selve tannanleggene og differensiering av ulike typer tannceller.

 

Personalia:
Kyaw Moe er født i 1973 i Myanmar og er utdannet tannlege ved Institute of Dental Medicine, Yangon, Myanmar (2000). Han har vært stipendiat ved Institutt for Biomedisin, Det medisinsk-odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen. Hans doktorgradsarbeid er utført i forskergruppen Kraniofacial utviklingsbiologi under veiledning av professor Päivi Kettunen og professor Keijo Luukko.