Home
Department of Comparative Politics
Vitnesbyrd

Sciences Po Lille

Vegard Halkjelsvik var på utveksling ved Sciences Po Lille høsten 2014 og våren 2015.

Main content

Det var ikke et eneste fag som ikke stod til forventingene, og det faglige utbyttet jeg har fått av å studere ved Sciences Po, er helt enormt.

Før oppholdet var jeg ganske usikker på om jeg i det hele tatt skulle dra på utveksling, men etter noen samtaler med utvekslingsstudenter fra Sciences Po Lille som studerte i Bergen, virket det interessant å prøve noe nytt. Hovedgrunnen til at jeg valgte denne institusjonen, er det gode ryktet til Sciences Po skolene, som er noen av de beste politiske skolene i Frankrike, hvor det er et veldig høyt akademisk nivå. I tillegg til en veldig god skole, fristet det å besøke et nytt land med en annen kultur, med mulighet for å lære seg et nytt språk. Det hører også med til historien at jeg fikk ganske god kontakt med studentene fra Lille som var i Bergen, noe som gjorde valget enklere.

Praktiske forhold
Før jeg reiste til Lille, var det litt usikkert hvem jeg skulle snakke med i Lille for å sende inn søknader etc. Den mailadressen som var satt opp på Sciences Po's utdaterte (de er fortsatt like utdaterte) websider, var det ingen som svarte på, så jeg måtte finne ut hvem jeg skulle kontakte selv. Heldigvis er studieveileder ved UiB utrolig behjelpelig, så jeg fikk også hjelp til å kontakte skolen. Heldigvis har Sciences Po også en veldig hjelpsom koordinator for innreisende studenter. Han er en fantastisk behjelpelig fyr, som vil hjelpe med det meste, enten det skulle være å finne plass å bo, eller sende inn søknad til skolen, så jeg anbefaler på det sterkeste å kontakte koordiantor i Lille. I motsetning til andre ved skolen, svarer han som oftest noen timer etter du sender han en mail.

Etter alle søknader var sendt og godkjent, valgte jeg ikke å ta språkkurs hjemme i Norge, siden alle fagene jeg tok ved skolen var på engelsk. (Det er nok fag på engelsk ved skolen til at man ikke trenger fransk for å studere der). Selv om jeg ikke tok språkkurs før jeg dro, lærte jeg meg litt på egenhånd, noe jeg er utrolig glad for at jeg gjorde. Minuttet etter du lander i Frankrike, er det som å komme til en annen verden, og de fleste forventer at du kan litt fransk. Dermed ble det et ganske stort sjokk da ingen ved verken banken (Société Générale (du må ha fransk bankkonto for å få låne leilighet)) eller utleiefirmaet kunne lite eller ingen engelsk, og jeg måtte stuttre frem det lille jeg klarte å lære meg selv i sommerferien. Så dersom du ikke kan noe fransk fra før, anbefaler jeg på det sterkeste å ta et kurs før du drar.

Når det gjelder kostnadsnivå, er det ganske behagelig i forhold til norske priser, spesielt når det gjelder husleie. En ganske strøken leilighet for to personer, som i Bergen hadde ligget på rundt 12.000 for en måned, lå i Lille på rundt 7500kr. Denne leiligheten lå også perfekt plassert midt i sentrum. Det var mange av mine medstudenter som hadde betydelig lavere husleie på rundt 200-250 euro i måneden, så husleie er ganske fint i Lille. Når det gjelder kostnadsnivået på mat og alkohol, er også dette en god del lavere enn i Norge. En flaske melk koster rundt 12 kroner, og en øl ute koster ca 24 kroner, så man kan leve godt i Lille på studiestøtten man får fra lånekassen. I tillegg til studielånet fra lånekassen og erasmus-stipendet, kan man søke bostøtte fra den franske regjeringen gjennom CAF - (Caisses d'Allocations Familiales). De fleste som søker får støtte som ligger på rundt 150 euro i måneden, så det er mulig å dekke nesten hele husleien bare med støtten fra den franske regjeringen. Men vær forberedt på et byråkrati av en annen verden når du søker om denne støtten, da det er utallige papir som skal signeres, og det tar en god stund før alt er klart. Man kan lese litt mer info om denne støtten, her: https://www.justlanded.com/english/France/France-Guide/Housing-Rentals/State-assistance

De fleste som studerer i Lille bor forresten i privatbolig, da det ikke er veldig mange studentboliger i området. Skal man bo i studentbolig, må man være veldig rask å søke. Kooridnator for innreisende studenter vil være behjelpelig med dette.

Når det gjelder mottaket ved skolen, har jeg litt blandede følelser. Først ble vi alle stuet inn i det ene av to auditorier, hvor vi ventet en liten stund før to representanter fortalte litt om skolen etc, før de geleidet oss gjennom et langt skjema man må signere for å få studentkort. I dette skjemaet står alt på fransk, og man må svare på alt fra yrkene til foreldrene dine, til hvor mye de tjener, hvor høy utdanning de har etc. Man må også legge ved medbragt fødselsattest (på fransk), før man kan legge signaturen sin og levere den inn. Alt dette for å få et studentkort virker litt i overkant mye for nordmenn som er vandt med at alt går av seg selv. I tillegg ble det sagt at de anbefalte oss å ikke velge masterfag, da dette sikkert "ble litt for vanskelig" for oss internasjonale studentene. Selv tok jeg utfordringen med masterfagene, og gjorde det absolutt like bra som masterstudentene ved skolen. Så ikke bli skremt bort fra masterfagene, selv om de kommer med advarsler. Det går helt fint. Etter selve møtet, ble vi møtt av studentorganisasjonen ved skolen, og da ble inntrykket mye bedre. Det ble en koselig samling med pizza og brus utenfor skolen, før det ble avtalt å møtes ved en bar like ved. Gjennom de to første ukene holdt studentorganisasjonen ESN mange forskjellige events for oss, slik at vi ble godt kjent med hverandre. De første dagene gikk med på sightseeing i byen, bowling etc, før det som oftest ble en fest på kvelden. Det kan forøvrig ikke sammenlignes med en fadderuke i Norge, da vi er litt hardere på flaska her hjemme.

Om oppholdet
Når jeg skal beskrive oppholdet mitt i Lille, er det vanskelig å finne ut av hva jeg skal vektlegge. Når jeg først kom til Lille, var jeg ganske lost. Det at alle forventet at jeg skulle snakke fransk var et stort sjokk for en som håpet at flytende engelsk skulle være nok. Men det blir bedre etterhvert. Etter alt stresset med bankkonto, skole, telefon og husleie er i orden, kan man endelig slappe litt av, og dermed kunne fokusere på skolen og nye venner. Når jeg endelig kunne fokusere på skolen, ble alt mye bedre. Spesielt siden alle fagene jeg har tatt ved Sciences Po Lille har vært av utrolig bra akademisk kvalitet, forelest av noen av de beste professorene i verden. Når jeg valgte fag, bestemte jeg meg for å ta en variert miks fra forskjellige fagområder. Derfor endte jeg opp med fag som "Populism in international perspective", "Crisis Management", The politics of Rogue states", "War and Conflict In International Perspective", "Israeli politics and the Arab Spring", "The logics of Terrorism", "Global Climate and Energy Politics" og mange flere. Det var ikke et eneste fag som ikke stod til forventingene, og det faglige utbyttet jeg har fått av å studere ved Sciences Po, er helt enormt. Dersom det er noe jeg kan klage på, er det fransk-faget skolen tilbydde. Det er mulig å ta begynnerkurs (man får 4 studiepoeng det første semesteret, men 0 poeng for det andre) i fransk, men dersom man ikke kan noe fransk fra før, er dette et håpløst prosjekt. ALT foregår på fransk i klassen, man får aldri en forklaring på engelsk (læreren kan ikke engelsk), og det er generelt en dårlig lærer. Så jeg anbefaler å droppe kurset ved Sciences Po, og heller ta et kurs ved skolen Lille 2 eller Lille 3. Man kan også ta privatkurs, da dette ikke koster allverden. Jeg anbefaler på det sterkeste at du tar fransk-kurs, da de franske studentene ikke liker å prate engelsk. I tillegg kan de fleste internasjonale studentene fransk, så i stedet for å samles på engelsk (som er vanlig lenger nord i Europa), samles ofte de internasjonale studentene på fransk. Så for å ikke "falle utenfor", anbefaler jeg at du tar et kurs, slik at du kan henge med i samtalene.


Jeg vil helt klart si at fagene jeg har tatt har vært relevant for graden min ved universitetet i Bergen, og det at jeg har studert ved Sciences Po, har allerede begynt å høste frukter i form av at potensielle arbeidsgivere har tatt kontakt med jobbtilbud etter at jeg oppdaterte LinkedIn profilen med studieoppholdet i utlandet. Så et år ved Sciences Po Lille, vil uten tvil gjøre deg mer interessant for arbeidsgivere i fremtiden.

Til slutt vil jeg si at året i Lille er nok det beste året jeg har hatt i mitt liv, og jeg anbefaler alle på det sterkeste å reise! Lille er en fantastisk kul by, med veldig mange studenter og er regnet som den byen med den hyggeligste befolkningen i Frankrike, og det merkes! Byen ligger perfekt til, med tog til alle mulige steder i Europa, og byer som Paris, Brussel, London, Amsterdam etc. ligger fra én til én og en halv time med tog unna. Reiser du til Lille, kommer du veldig fort til å bli forelsket i gamlebyen - Vieux Lille, Parken Citadelle, Den store plassen ved Republique Beaux Arts, eller markedet i Wazemmes. Studentlivet i Lille er helt fantastisk, og du kommer til å møte mennesker som du vil holde kontakten med resten av livet. Det er helt fantastisk å ha folk rundt om i verden, man kan kalle bestevenner, som er klar til å ta imot deg med åpne armer når du senere skal besøke dem.

Hvorfor bør andre studenter resie til denne institusjonen?
De viktigste grunnene for å reise hit må definitivt være det å oppleve en ny kultur, få et fantastisk godt læringsutbytte ved Sciences Po, samt å bli kjent med mange nye fjes som du bygger nettverk med. Oppholdet i Lille passer for en person som er ganske selvstendig, da spesielt starten på oppholdet kan bli veldig tøft for en som ikke kan fransk. Det skal nok gå bra selv om en ikke er så selvstendig, men da er det lurt å komme i kontakt med de andre internasjonale studentene så fort som mulig, slik at man kan hjelpe hverandre, om det er noe man ikke forstår eller finner ut av.

Generelle tips:
- Skaff deg et V'Lille (sykkelkort) for 40 euro - da kan man bruke bysyklene over alt i et helt år. Betaler man 100 euro, kan man også ta buss og metro
- last ned v'lille appen (veldig hendig for å finne sykkelstasjoner)
- Last ned Transpole appen (Busstider, stasjoner, ruteplanlegger etc).
- Skaff deg ungdomskortet "Carte Jeune" for togene til SNCF (Mye billigere togbilletter opp til 26 år. Man får laget slike kort på de fleste togstasjonene i Frankrike, men husk passfoto!)
- Last ned Voyages SNCF appen (togbilletter)
- Benytt deg av "carsharing" apper som blabla car, uber etc.
- Bruk AirBnB når du vil reise et sted sammen med andre (mange er ikke like keen på vanlig hotell som vi nordmenn, da ikke alle er like godt stilt økonomisk som oss).
- Ikke ta med alkohol på fest og forvent at det får stå i fred. I Frankrike deler man på alkoholen, og alle tar med drikke til fellesskapet.
- ta med gassmaske på fest om du ikke røyker. Spesielt på fest med franskmenn. Og spesielt siden det ofte dukker opp litt "kraftigere" røyk.
- Ta med paraply! Lille er en av de mest regnfulle byene i Frankrike.
- Reis, drikk vin med franskmenn, dra på museum, slapp av i parken, studer, spis måltider klokka 09.00, 12.00, 16.00 og 20.00, Ha det kjekt!

Dersom du drar til Lille, får du det beste året i ditt liv! Og jeg anbefaler nettopp å dra et helt år. Det er mye som skal sees og gjøres i Frankrike. Lykke til!
 

(Denne artikkelen ble publisert i 2017)