GIS på Tivoli
Det var overveldende oppmøte og god stemning på GIS-dagen 19. november i Tivoli på Kvarteret og senere på Muntlig på Studentsenteret.
Main content
108 studenter og ansatte fra en rekke ulike bedrifter fikk presentert et god og bredt spekter av foredrag.
Byutvikling og 3D-kartlegging
Vi fikk blant annet innblikk i noen av de spennende analysene Bergen kommune gjør for å bidra til at byen vår blir mer tilgjengelig for fotgjengere. Og Akkelies von Nes fra Høgskolen i Bergen presenterte eksempler fra flere norske og europeiske byer på hvordan man bedre kan forstå byutvikling og dermed legge til rette for mer optimal planlegging ved hjelp av ulike romlige analyser. Dette falt i spesielt god smak blant samfunnsgeografene som var tilstede.
Ellers imponerte vår egen Benjamin Robson mange av de fremmøte med sin akrobatiske flygetur og høyoppløselige 3D kartlegging av Nigardsbreen. Det var nok også mange som skulle ønske seg enda mer tid i det geologiske 3D-universet til Simon Buckley fra UNI Research CIPR. Begge disse presentasjonene ga et godt innblikk i den rivende utviklingen som har vært innen fotogrammetri og 3D visualisering bare de siste årene.
Deling av informasjon gjennom webkart
Noen av foredragene hadde et mer praktisk tilsnitt. Vi fikk blant annet demonstrert mulighetene som ligger i flere programvarer som vi enten har lisens på eller er fritt tilgjengelig. Blant annet presenterte representanter fra Norkart verktøyet CartoDB som kan brukes kostnadsfritt av alle og enhver til å lage flotte webkart. Dette er løsningen som ligger bak årets valgkart og skattekart som mange sikkert har sett i flere norske aviser i høst. Magdalena Nyberg, trainee fra Geodata, ga en innføring i hvordan man kan bruke ArcGIS Online til å lage lignende webkart. Også dette kan gjøres på bare noen minutter, i alle fall når man kan det …
Og med dagens brukergrensesnitt og løsninger er flotte webkart-presentasjoner innenfor rekkevidde selv for de som ikke er GIS-eksperter. Her ligger det store, og for mange, både studenter og ansatte, uutforskete muligheter til å dele informasjon som webkart med hvem det måtte være.
Quiz og mingling
Etter mange flere interessante foredrag (ingen nevnt, ingen glemt) og utvidet GIS-horisont blant deltagerne, ble kvelden avsluttet med sosial mingling, mat og Quiz på Muntlig på Studentsenteret. Laget med det GIS-relaterte navnet «Sosi’s venner» tok hjem seieren og ble priset med heder og bobler. Det er verdt å merke seg at laget i all hovedsak bestod av geografistudenter.
Vi ses 16. november 2016
Institutt for geografi har lang tradisjon for å arrangere GIS dagen. Denne internasjonale dagen som alltid går av stabelen i midten av november har blitt markert ved instituttet i en årrekke, men har de siste årene lagt på is. I år fikk vi anledning til å ta tråden opp igjen og arrangere dagen sammen med Institutt for byggfag ved HiB, Geoforum Hordaland og Geodatas nye GIS-ambassadør på UIB, Levi Breivik. Arrangementet var mer vellykket enn vi torde å håpe på da vi for bare knappe 4 uker siden slo våre pjalter sammen.
Nå er det bare til å se frem til neste års GIS-dag den 16. november. Hold av dagen!