Home
Physiotherapy Research Group

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Sykefravær

Hvorfor velger helsearbeidere med muskleskjelettplager å gå på jobb eller sykmelde seg?

Kine Melfald Tveten og Tone Morken spurte hvorfor kvinner med muskelskjelettplager i pleie- og omsorgssektoren velger å gå på arbeid eller benytte egenmelding. Artikkelen har nå blitt publisert i Occupational Medicine.

Heklsearbeider med pasient
Photo:
colourbox

Main content

Studien var knyttet til FAktA-prosjektet som rekrutterte informanter til et kvalitativt intervju om erfaringer om å gå på jobb eller melde seg syk på grunn av muskel og skjelettplager.

Kan du fortelle om en dag hvor du våknet opp med muskel- og skjelettplager og var usikker på om det var riktig å gå på jobb? Hva er det som påvirket din beslutning? Dette var spørsmål kvinnene ble stilt, og de hadde mange erfaringer de ville dele. Kvinnene hadde en høy terskel for å melde seg syk, og bruk av egenmelding var ingen anvendt strategi for å håndtere muskel og skjelettplager. Flere av kvinnene hadde gjort et bevisst valg om å arbeide deltid, ettersom de syntes arbeidet var såpass fysisk og psykisk krevende at fulltidsarbeid ville resultere i sykefravær. Fysisk aktivitet og tilpasninger på arbeidsplassen gjorde det mulig å gå på jobb til tross for plager. Beslutningen om å gå på jobb eller ikke medførte et etisk dilemma med motstridende normer.  På den ene siden fikk de dårlig samvittighet og skyldfølelse ovenfor kollegaer og pasienter ved å melde seg syk, og på den annen side dårlig samvittighet over ikke å ta hensyn til egen helse, dersom de gikk på jobb til tross for at de syntes de burde vært hjemme.

Studien ble gjort i forbindelse med masteroppgaven til Kine Melfald Tveten som tok masterprogram i helsefag-fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen. Tone Morken og Randi Sviland var veiledere på oppgaven.

Les artikkelen her:
http://occmed.oxfordjournals.org/content/early/2015/12/13/occmed.kqv200.full?keytype=ref&ijkey=S8dzNBzP2zDuG48