Et semester i Lyon
Jeg ville studere et semester i Lyon for å smake på de faglige delikatesser så vel som livets retter forøvrig.
Main content
Å være forberedt på den praktiske fronten gjør livet en god del enklere når man først kommer til mottakerlandet og mottakerlandet er Frankrike. Byråkratiet her kan være overveldende. I tillegg kan du spare en god del penger på å være forberedt.
Praktiske forberedelser
Forhåndsplanlegging gjelder for eksempel spørsmålet om hvor du skal bo. Hva er mulighetene? Campus eller privat? Jeg valgte å bo privat og føler jeg var veldig heldig med leiligheten jeg endte opp med. På privatmarkedet må du være våken fordi det er en del useriøse aktører som prøver å få utbetalt et slags depositum på forhånd, og hvis man går litt i sømmene på person og adresse viser det seg å være svindel.
Hvordan er transportmulighetene? Studenter (28 års-grense) har fordeler på månedskort på offentlig transport. Det finnes bysykler, som jeg personlig tok mye i bruk for å komme seg rundt i byen. Å ha noen passbilder av seg selv kan være lurt, da det ofte skal lages en god del nye identitetskort som studentkort, offentlig transportkort, bankkort, sykkelkort, osv. Mye av dette får man informasjon om i oppstartsuken på et Erasmus-orienteringsmøte. De små praktiske delene løser man når man kommer ned, men før avreise er det spesielt lurt å tenke på bosituasjonen.
Universitetsområdet og byen
Jeg tok emner på tre forskjellige institutt. To av instituttene lå i sentrum, mens Instituttet for geografi lå litt utenfor sentrum. Det er en stor kantine tilknyttet universitet og en liten bar/kiosk/restaurant rett ved universitetsområdet. Et veldig trivelig sted med gode pannekaker (!). Lyon er verdens gastronomiske hovedstad med utrolig mye god mat på hvert hjørne. Bakeren, slakteren og ostehandleren får du godt brukt for. Er du glad i vin så har du ei kommet feil. Jeg fikk mine forventninger om byen innfridd og mer til.
Bodde sentralt
Jeg bodde privat i det 5. arrondissement med utsikt over Sâonen, en av de to elvene som renner igjennom Lyon. Jeg vil absolutt anbefale å bo sentralt i Lyon for å få nærheten til storbylivet og alle tilbudene som ligger i bykjernen. Transportnettet er ganske bra og man har enkel tilgang til Universitetet og de forskjellige instituttene med trikk eller metro. Om man finner ut at man vil bo privat, kan det være lurt å sette i gang i god tid før man reiser.
Bredt fagtilbud
Som Erasmus-student hadde jeg ganske frie tøyler til å velge i det brede og høye fra emnekatalogen. Utvalget spant fra "musicology" til byplanlegging. Jeg tok nok mer relevante fag for min bachelorgrad i geografi innenfor urbanismens historie, landskaps- og kulturminnevern, teoretisk og praktisk planlegging og regionalgeografisk feltkurs. I en vurdering av fagene må jeg si at lærerne var ekstremt kunnskapsrike og gode formidlere. De var i tillegg veldig hjelpsomme med Erasmusstudenter som ikke behersket fransk like godt som medstudentene.
Undervisningsformene er rimelig like de vi kjenner til i Norge med vanlig undervisning i auditorium, seminarer og feltkurs i noen fag. Du kan i tillegg velge mellom mange typer sportsaktiviteter som du, om ønskelig, kan bli vurdert i og få godkjent 5 credits.
Studere på fransk
Det faglige utbytte var godt, men det var selvsagt en liten begrensning at fagene gikk på fransk. Det gjaldt å forberede seg godt og etterarbeide med nøkkelord og setninger man forsto underveis. Når det gjelder språket må man forvente å bli frustrert, spesielt i sosiale sammenhenger der det prates mest på fransk. Men jeg følte etterhvert at ting gikk lettere. Det kan også være en god idé å ta fransk som fag. Universitetet tilbyr fransk på alle nivåer. Et av mine hovedmål med utveksling var å utvikle språkferdighetene, og det målet har jeg absolutt nådd.
Sosialt miljø
Tilbudene på den sosiale fronten er mange, men først og fremst i form av Erasmus-samlinger. For min del var partyfaktoren litt for høy når det gjaldt disse arrangementene. På instituttet for geografi i Lyon var de flinke til å integrere utveklsingsstudentene. Det er mye å hente på både det faglige og språklige ved å danne relasjoner med medstudentene.