Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Vekstfaktorer for kar og rollen i rotspissbetennelse

Anca Virtej disputerer fredag 12.02.16 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Vascular endothelial growth factors and receptors – from normal dental pulp to apical pathology”.

Main content

Anca Virtej har undersøkt uttrykk av vekstfaktorer for blod og lymfekar i tenner og rotspissområdet og har studert hvilke rolle to reseptorer (VEGFR-2 og 3) har for utvikling av en betennelsesprosess i rotspissområdet. Studien viser at både immunceller og karstrukturer uttrykker disse reseptorene og deres vekstfaktorer i normalt frisk vev og at uttrykket øker ved utvikling av en betennelsesprosess.

Reseptorene ble også påvist på celler som nedbryter bein (osteoclaster). Overraskende ble det ikke påvist lymfekar hverken i tannpulpa eller i rotspissområdet. Likevel viser studien at det oppstår inflammatoriske endringer i lymfeknutene ved utvikling av rotspissbetennelse, og dette påvises i studien som økt lymfekarareal i lymfeknutene.

Arbeidet viser at VEGFR-2 signalering beskytter mot utvikling av en betennelsesprosess med beinnedbryting i rotspissområdet, mens samtidig signalering via VEGFR-2 og 3 har motsatt effekt. I studien har Virtej anvendt dyremodeller og humant vev fra tenner og rotspissområdet og undersøkt både gen og proteinutrykk. 

Personalia

Anca Virtej er født i 1977 i Romania og utdannet tannlege ved Universitetet i Bucuresti (2002). Fra 2011 er hun opptatt i et dobbelkompetanseløp; det vil si at hun samtidig tar både ph.d.- og spesialistutdanning i endodonti ved Universitetet i Bergen.