Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Kjernereseptorer - fremdeles i rampelyset etter flere tiår

Yogita Sharma disputerer 26.02.2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Nuclear Receptor Genes - Regulation and Evolution".

Main content

Kjernereseptorer er en gruppe proteiner som finnes i alle dyr og som har viktige roller i nesten alle fysiologiske prosesser. Kjernereseptorene utfører sine oppgaver ved å binde seg til DNA og styre uttrykket av gener. Defekter i kjernereseptorer eller i de områdene av genomet som de binder til bidrar til ulike sykdommer som for eksempel brystkreft, tykktarmskreft og leddgikt. De fleste kjernereseptorer aktiveres ved at en fettløselig forbindelse (en ligand) binder til de. På grunn av dette er de gode målproteiner for medisinsk behandling, og mange medikamenter som er i bruk i dag virker gjennom kjernereseptorer. Farmasøytisk industri arbeider også aktivt med å utvikle nye medikamenter rettet mot kjernereseptorer. For at vi skal lykkes i å utvikle gode medisiner kreves inngående kunnskap om de molekylære mekanismene som styrer aktiviteten og uttrykket av kjernereseptorene. Yogita Sharma har i sin avhandling funnet en sammenheng mellom funksjonene til ulike kjernereseptorer og hvordan genene som koder for de er regulert. Hun har også sammenlignet ulike arter og studert hvordan regulering av kjernereseptorer er endret gjennom evolusjon. Yogita Sharmas forskning utgjør et viktig bidrag til vår forståelse av kjernereseptorer.

Personalia:

Yogita Sharma har sin grunnutdanning fra India med bachelorgrad i biokjemi fra Kurukshetra University og mastergrad i bioinformatikk fra CCS Agricultural University. I 2009 ble hun tatt opp som ph.d.-student ved Universitetet i Bergen. Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for biomedisin og Computational Biology Unit (CBU), Universitetet i Bergen.