Home
Education
Sammenlignende politikk, master

Korrupsjon og karbonader

Hva skjer når noen skryter av karbonadene som serveres hos Chr. Michelsens Institutt? Man ender opp med å skrive en masteroppgave hos dem.

Main content

Å holde en god presentasjon er noe som er nyttig i mange jobber. Hos CMI blir man kastet ut på dypt vann med en gang, noe jeg selvfølgelig vokser på

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg hørte om Chr. Michelsens Institutt (CMI), sier Vegard Kolnes, masterstudent fra Sammenlignende politikk på SV-fakultetet ved Universitetet i Bergen.

– Noe av tilfeldighetene handler faktisk om karbonader, sier han litt spøkefullt mens han viser oss inn på et møterom hos CMI i Jekteviken i Bergen.

Master hos CMI

Vegard Kolnes hospiterer hos forskningsinstituttet under skrivingen av masteroppgaven ”Foreign Direct Investment and Corruption”. Som tittelen antyder, handler oppgaven om korrupsjonens mange sider. Kolnes er kommet langt i prosessen mot ferdig oppgave, og er så langt svært fornøyd med oppholdet. 

– En venninne av meg skrøt veldig av karbonadene de serverer hos CMI hver torsdag. Jeg begynte å forhøre meg litt om stiftelsen. Det var egentlig slik jeg endte opp her, via karbonadeskryt, humrer han, og blir alvorlig: Han etterlyser bedre informasjon til kommende masterstudenter.

 – Temaet jeg skriver om er ikke tilfeldig, men at det var tilfeldig at jeg oppdaget CMI, tyder på at informasjonen er for dårlig, sier han, og legger til:

– Her bør kanskje universitetet gjøre en bedre jobb med å fortelle om alle mulighetene som finnes for gjennomføring av et masterprosjekt.

Tidlig interesse

Interessen for samfunnsspørsmål begynte allerede på videregående, forteller Kolnes.

– På samfunnsfaglinjen var vi innom faget sosialantropologi. I tillegg fordypet vi oss i menneskerettigheter og politikk. I utgangspunktet var interessen juss, men jeg synes faget virket noe firkantet, så jeg valgte å ta et år med sammenlignende politikk på UiB etter videregående.  Da han tok bachelor på sampol, våknet også tanken på å ta masteren. 

– Først havner man litt i den teoretiske gropen der en føler at man ikke har bruk for noe av de teoriene man lærer underveis. Man føler seg ikke "kvalifisert" til å jobbe med noe spesielt. Dette løser litt på seg når man får frihet til å vende øynene bort fra de tunge teoribøker og utover for å produsere egne problemstillinger i bachelor- og masteroppgaven, sier Kolnes.

Stiller krav

Etter at Kolnes fikk anbefalt CMI fra de ansatte hos sampol, tok han direkte kontakt med forskningsstiftelsen.

– Der stiller de krav om en godt utarbeidet og relevant problemstilling, gode akademiske resultater og stor grad av oppmøte på arbeidssalen som vi disponerer.  Man må også delta aktivt i forskningsgruppene man blir en del av, sier Kolnes.

– På hvilken måte?

– Jeg trodde jeg ville ende opp med å servere kaffe, men ble tatt rett inn i en av gruppene der jeg selv bidrar og får gode faglige innspill underveis, sier han. 

– I tillegg til gruppen, har jeg også tatt på meg diverse arbeidsoppgaver med gjennomgang av litteratur, samlet inn fakta og statistikk og holdt presentasjoner på engelsk for utenlandske forskere.

– Det siste høres skummelt ut?

– Ja, men det er bedre å øve på det her. Folk tar hensyn til at du er ung og litt usikker. Men etter hvert blir du veldig flink på akkurat det.  Å holde en god presentasjon er noe som er nyttig i mange jobber. Hos CMI blir man kastet ut på dypt vann med en gang, noe jeg selvfølgelig vokser på, sier Kolnes. 

– Kjempefordel med master  

Han ser på masteroppgaven et visittkort inn i jobb etter studier. 

– Hvis oppgaven er relevant og spisset, er det er en kjempefordel i forhold til jobbmuligheter. Det siste er noe som kanskje burde blir bedre formidlet til kommende mastestudenter.

– Du har selv valgt et spennende og aktuelt tema?

– Absolutt. Det er i skjæringspunktet mellom økonomi, politikk og juss. Potensialet for å komme i jobb hos institusjoner som jobber i tverrfaglig i grupper, er stor.

 Han har også brukt oppholdet hos CMI til å bygge CV. Kolnes har vært involvert i tre korrupsjonsprosjekter hos forskningsstiftelsen.

– All aktivitet utover masteroppgaven tror jeg er gull verdt i forhold til å få jobb etter studiene, sier han.

Møter veggen

Mange slår fra seg tanken om å skrive en master, og noen studenter hopper av underveis. Kolnes tror mange gir opp fordi de ikke forstår at frustrasjoner er en helt normal del av prosessen. Hemmeligheten er hele tiden å gå videre. 

– Jeg møter også veggen med jevne mellomrom. Men det kommer mange små vendepunkt underveis. Hver gang et kapittel er ferdig, kjenner du på godfølelsen. Da er du klar for en ny runde med frustrasjoner. Mange glemmer også å bruke ressursene de har rundt seg. Medstudenter, veiledere og fagpersoner er gull verdt, slår han fast.

– Noe du kunne gjort annerledes?

– Ja, jeg kunne helt klart vært strengere i begynnelsen. Ikke vær så utrolig ambisiøs. Hadde jeg begynt på masteren i dag, hadde jeg forsøkt å gjøre det enklere for meg selv. Men det er kanskje lett å si nå. Det er vel av erfaring man lærer, avslutter Kolnes.

 

Tips for master

  • Avgrens problemstillingen
  • Gjør det lett for deg selv
  • Alle møter veggen. Helt normalt. Gå videre
  • Bruk medstudenter, veiledere og fagpersoner
  • Ta alle utfordringer institusjonen byr på. Kast deg ut på dypt vann
  • Bygg CV mens du skriver

 

Master i Sammenlignende politikk

  • Hvem: Vegard Lotsberg Kolnes
  • Tittel: Foreign Direct Investment and Corruption
  • Tema: Korrupsjon
  • Hvor: Christian Michelsens Institutt
  • Ferdig: Pågår våren 2016